Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 1998-04-29

Fåglarna börjar sjunga i skogen

”Glad såsom fågeln i morgonstunden...”

Ja, det är dags för de tonerna nu, skapade 1846 av sångarprinsen Frans Gustav Oscar, hertig av Uppland, och med sina 152 år blir de förnyade varje vår. Gammal skåpmat brukar man tala om, men den här sången är ändå inte bemängd med mögel.

Fågelsång hör våren till. I skogen, som är död under vintertid, blir det liv i buskar träd och snår när vårsolen och värmen kommer. Den vår som föds i naturen, föder också sångarlängtan. Vår och sång hör ihop.

Det här med fågelsång i vårens tid kommer mig att tänka på vad en viss Torvald berättade för mig. Han var under slutet av 1960-talet pastor på en plats i Hälsingland. Sedan kom han till Göteborg som föreståndare för Räddningsmissionen. Där hade han ständig kontakt med så kallade utslagna människor och fick ta del av olika människoöden.

Han berättade om en skogskarl från Norrland, som hamnat därnere. Kanske hette han Kal. Han bodde inte i någon lyxvilla, inte i någon hyreslägenhet och inte i rum med centralvärme, badrum och dusch. Han bodde under en tältduk och där hade han sitt lokus både sommar och vinter.

Kal kom till Räddningsmissionen en dag då nordanvinden var isig och kall och då klagade han. Fast det gjorde han sällan. Men nu tyckte han att det var väl kylslaget, därför att täcket hade frusit fast i marken.

Nu stod han innanför dörren med rosor på kinden. Men han var nykter.

– Är det inte kallt att ligga ute? undrade pastor Torvald.

På den frågan svarade Kal med belåtenhet och förnöjsamhet i tonfallet:

– Neej, det går bra - och snart börjar fåglarna sjunga i skogen!

Tänk, att vara så tacksam till livet att man med ett tält som bostad i en skogsbacke året om kan känna glädje över att fågelsången snart ska börja tona och påminna om att det är vår!

Hur känner vi det inför den här bilden som pastor Torvald målade upp?

Ingen riktig bostad, inget arbete, ingen säkrad ekonomi och inget fallskärmsavtal och ändå kan man känna sig glad över att fåglarna snart ska börja sjunga.

Pastorn gjorde reflektionen över vem som lever närmast naturen och skapelsens Gud: mannen under tältduken i skogen omgiven av träd och längtande efter fågelsången, eller människor i moderna lägenheter.

Kal levde i skapelsens sköna värld, medan moderna människor är omgivna av teknik. Inte vill vi byta med Kal, men vi borde nog ha något av hans förnöjsamhet och vara tacksamma för livet när våren vaknar, när sommarsolen bränner, när höstvindar ila så kalla och när vintertäcket breder ut sig.

Att vara ”Glad såsom fåg...”

 

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster