Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 1998-05-06

Ingen skam att vara pensionär

Jag travesterar aposteln Paulus och säger: ”Jag blyges icke över att kallas pensionär.” Tvärtom tycker jag att det vilar en hederlig status över skrået. Fast jag vet att en del människor mår illa över att ha hamnat i den fållan. De anser sig utbrända och åsidosatta.

Det satt några medelåders herrar av samma yrkeskår och diskuterade en gemensam angelägenhet. En av herrarna nämnde namnet på en viss kollega och citerade vad denne en gång sagt. Han blev genast nedtryckt av en annan kollega som lite föraktfullt förklarade: ”Äsch, han är ju pensionär!”. Betyget var satt.

Det lär finnas halvannan miljon ålderspensionärer i vårt land. Väldigt många av dem lever friska och sunda till kropp och själ och de är en tillgång för samhället. För en del år sedan öppnades i Stockholm arbetsförmedling för pensionärer. Det säger väl en hel del.

En författare skriver:

”För dem som får leva och ha hälsan gryr en dag som är en av de största milstolparna under livet - pensionsdagen. För de flesta betyder det att städa skrivbordet, plocka ihop penna och papper, skjuta in stolen och lämna arbetsrummet för att möta en annan tillvaro på gott och ont”.

För mej hände detta för mer än tio år sedan på Kuriren. Sedan dess har skrivmaskinen stått där på hyllan. Helt oanvänd. Ibland har jag funderat: tänk om man skulle lyfta fram den och försöka. Men det är ju så gruvsamt och jobbigt. Man är ju pensionär.

Pastor John Hedlund - Nalenpastorn, Korstågspastorn, riksevangelisten -fyllde 85 år i november. Är fortfarande vital och finns i predikstolar landet över och är flitig skribent. På frågan hur han håller sig frisk brukar han svara: ”långa promenader, fiberrik mat och middagsvila”. Den som skall kunna väcka andra måste sova mycket själv!”

Han brukar också skämtsamt betona att som pensionär har man alltid ryggen fri. Gör man något galet, vilket är naturligt, säger folk: ”Ja, han är ju över åttio”. Om man råkar göra något bra heter det: ”Tänk, han är ju ändå fyllda åttio...”

Men Hedlund är realist och tillägger: ”Den sjuttio - eller åttioåring som menar sig vara lika duktig som i femtioårsåldern övertygar inte om sin vitalitet utan om begynnande senilitet”.

Vi åldras så olika. En åldersforskare framhåller att ”mången är mer vital vid 74 års ålder än vid 47”.

Jag håller pensionärsflaggan högt. Därmed inte sagt att jag ser snett på alla dem som är i produktiv ålder. Men om sanningen ska fram så träffar man ofta på dem som står mitt uppe i det fruktbärande arbetslivet, men som ändå uttalar hur de ärligt ser fram emot pensionsåldern,

En tidning intervjuade en 100-årig kvinna och frågade hur det kändes att vara så gammal.

– Det känns alldeles utmärkt. Särskilt nu känner jag mej lättad över att båda mina pojkar kommit in på pensionärshemmet!

Den välkände seriefiguren Staffans Stollar konstaterade en gång att ”pensionärerna nuförtiden är asociala. De lever så länge...”

Att vara ålderspensionär är bara att finna sig i situationen. De unga dagarna kommer aldrig tillbaka. Dem får man tacka för, och får man sedan vara frisk och kry och glad och aktiv pensionär så har man all anledning att fortsätta att tacka.

Och vara optimist trots allt. När Sveriges äldsta kvinnliga frälsningssoldat för en del år sedan fyllde 104 år blev hon hjärtligt hyllad av soldatkamraterna med sång och musik och tal på födelsedagen.

I sitt tacktal konstaterade hon - samtidigt som hon bjöd till bords – att ”det här ska bli ett minne för livet”.

Med den livssynen kan man med gamle Nils Frykman sjunga om att ”framtidsdagen är ljus och lång”.

De här pensionärsfunderingarna blev resultatet av att jag lyfte ner skrivmaskinen från hyllan!

Vi hörs.

Dagens korn :

Ålderdomen är inte så illa om man tänker på alternativet.

Maurice Chevalier

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster