Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 1999-04-28

Tulpaner från Amsterdam

Det är så härligt och stärkande att åka skidor i fjällen. Det är en mångårig tradition att jag tar frugan med (eller är det kanske vice versa) och uppsöker Härjedalens fjällvärld en vårvintervecka för skidåkning. Det blev några dagar också denna vår.

Men häromåret kom en annons och ”krossade” traditionerna. En annons som lockade med en blomsterresa till Holland.

Om vi skulle??? Ja, vi skulle!!

Eftersom HON fyllde år just i de dagarna så passade det bra att lösa presentfrågan. Istället för smycken kring hals och arm (sådant begriper jag mej inte på) blev det biljetter till Holland. Jag betalade och frun tog mej med.

Det blev en lång bussresa i mil och tid. Vi for i april och kom hem i maj. Fast i realiteten var det hela avklarat på en vecka. En underbar vecka. Den kan delas i tre begivenheter: en sällskapsresa, en blomsterresa och en naturresa.

Det är alltid spännande när deltagarlistan kommer. Varifrån kommer dom? Vilka är dom? Hur är dom? Fyrtio deltagare från Hälsingland i norr till Skåne i söder. Främmande och konstiga ortsnamn.

Från Himmeta kom en glad lärare med fru. Han sken som en sol, han kunde lätta upp humöret och han sjöng som en kyrkosångare. Glada människor kan lätt bli stämplade för att ha fått något innanför västen, men med den här läraren var det ingen fara. Han var en ivrig Blåbandist. Och dom håller en helnykter linje.

Vid middagsbordet råkade vi ihop med en skolchef från Örkelljunga. Att försöka bravera med att man kände till Örkelljunga skyttepaviljong vann ingen gehör. Där gick man på pumpen. Mycket finns i Örkelljunga, sa han, men någon skyttepaviljong har det aldrig funnits där. Den var bara en konstruktion av Calle Reingholds, skriven under beredskapsåren.

Man lär så länge man lever ...

Så var det blomsterresan. En god vän sa, när han fick höra att vi skulle resa till Holland:

- Det finns inga vackra flickor att titta på i Holland!

Det behövdes inte heller, för där tittar man på blommor. Vilken fantastisk fest.

Jag är ingen blomsterkännare, blandar ihop pelagonier, prästkragar, amaryllis, tulpaner och allt annat vackert - allt är för mej BLOMMOR. Och jag tar gärna emot blommor som uppvaktning. De sprider väldoft och fägring för både näsa och öga.

Men är gav jag mej på nåd och onåd. Jag kände mej som en riktig blomsterälskare/blomsterkännare. Färden gick från den ena fägringen till den andra. Men besöket i Keukenhof (Köksträdgården) var nog toppen. Klockan 9 steg vi ur bussen och när reseledaren sa att vi skulle återsamlas klockan 13 så var frågan: ”Hur skulle man orka i fyra timmar?” Men fägringen tog kål på all trötthet.

Och så förstås blomsterauktionen i Aalsmeer. Den stora hallen är på 630 000 kvadratmeter och kan rymma 100 fotbollsplaner. Där hanteras 14 miljoner blommor om dagen, som auktioneras bort. 1 600 personer jobbar där och 10 000 får sin försörjning genom hanteringen, som bland annat omspänner 200 olika sorter av rosor. Allt enligt snabba uppgifter.

När det gäller naturresan, så är ju Holland ett säreget land, där Skaparen haft god hjälp av människohänder för att mota vattenmassorna. Märkligt var det att med bussen färdas fram på ”autostradan” som utgjordes av den tre mil långa vallen, vilken tagit tio år att bygga.

Man ska heller inte glömma Panorama Mesdag vilken betraktas som en av de mest unika sevärdheterna i Holland. Den anses vara världens största målning: är 120 meter i omkrets, 14 meter hög och dukens totala yta är 1 680 kvm.

När man står på sandhögen i centrum av denna jättelika rundbyggnad ser man havet långt, långt borta i fjärran. Och ändå är det bara 14 meter fram till duken. Konstnären Hendrik Mesdag målade verket 1881 under fyra månader, assisterad av sin fru och några konstnärer från konstskolan i Haag.

Det här är bara ett litet axplock, men det må vara nog.

Skidåkning i Härjedalsfjällen eller blommor i Holland? Ja, båda alternativen har sin tjusning. Fast nog var väl det här lite extra reklam för blommor i Holland. Blommor vissnar snart. Men Härjedalsfjällen står bergfasta.

Nästa onsdag: Du och Ni och vem är Mats?

 

Dagens korn:

Ty var vinter har vår,
och ett hopp har var höst
och var midnatt i morgon förgår.
Jag vill tro på en sol
och på rosornas röst
och på änglarnas älskliga vår.

Zacharias Topelius

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster