Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-01-19

Mest är det lånade ord

Det kan uppfattas så olika vad man skriver. För någon vecka sedan ringde telefonen klockan åtta en onsdagsmorgon och en person tackade så vänligt och uppskattande för vad han läst i min spalt.

Tre timmar senare var jag inne i stan och träffade en person som mycket kritiskt framförde sina åsikter om samma spalt.

Det kan vara känsligt att torgföra vad man tycker och tänker. Därför ska jag den här gången låna ord av andra.

Lars Collmar är präst i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Han var journalist innan han blev präst. Det senare jobbet är mera kreativt tycker han. Journalisten Lars sökte pigga vinklar. Prästen Lars får dyka ner så djupt som han orkar i livsfrågorna.

Hans uppladdning inför en predikan handlar om att nollställa sig och vara utsövd.

- Platsen är inte så viktig. Men sängen. Att inte vara trött är avgörande för inspirationen.

Inspirationen till predikan och själavård får han oftast utanför kyrkan. Vid Hammarbyhamnen till exempel och av människor. Helst av människor som inte vet vad kristendom är.

Stefan Andhé tycker jag om att läsa. Han blev i en intervju tillfrågad vad han själv läste just då. Han bläddrade i sin egen senaste bok, berättade han.

- Det är hemskt, sa han. Det är nu man ser allt, allt man borde ha gjort annorlunda och bättre och vackrare och vassare och mer mitt i prick. Varför blir man bara mer och mer självkritisk ju äldre man blir, undrar han.

Författaren Stieg Larsson har svårt att förstå vad han själv har skrivit, så han måste läsa sina egna böcker flera gånger för att få något grepp om innehållet, säger han.

Tomas Sjödin, välkänd skribent och predikare säger så här:

- Den här årstiden inser man hur bra det är med en morgontidning som har tre delar. Hos oss tar den ene nyheterna och den andre kulturen. Med del två, Sport och Näringsliv, tänder vi i kaminen!

Klass tre från skolan i Enånger var för några år sedan på studiebesök i Norralasmedjan och Spruthuset. Eleverna fick sedan i uppdrag att skriva en uppsats och berätta om besöket.

Här två exempel på raka rör, utan krusiduller:

Pia skrev om smedjan: ”När vi kom till smedjan i Norrala delade vi upp oss i grupper. Dom vuxna i en och barnen i en annan grupp. Inne i smedjan fanns det en ugn som man värmde järnet i. Sedan böjde dom järnet på ett städ. Då blev det en krok.”

Karin skrev om Spruthuset: ”I Spruthuset var det en vattenspruta. Den spände man för en häst när det brann. Vattensprutan såg ut som en hink med en cykelpump i. Och en lång slang längst ut.”

Tänk vad man kunde spara på ord om man skrev som Pia och Karin.

Men man får väl säga som prokurator Pilatus sade på sin tid: ”Vad jag har skrivit, det har jag skrivit.”

Dagens korn:

Konsten att tråka ut
är att berätta allt.

Voltaire

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster