Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-02-13

Barndomsminnen kring ett pulver

Kungsgården är ett namn som klingar. Lägger man därtill Kungsgårdens Tekniska fabrik och Kungsgårdens jästmjöl så gör det inte saken sämre. De är begrepp som gett bygden vingar.

Nu är det inte meningen att jag skall försöka traska in på skyddat område och konkurrera, utan jag ser det mera som att komplettera. Det är Lasses [Mårtensgård] lördagsskriverier om Georg Stjärnbrink som gör att jag växlar in på det här spåret.

Kungsgårdens Tekniska fabrik ligger bara ett par stenkast från mitt hem, och Georg Stjärnbrink, född Persson, var jag ganska väl förtrogen med. Fast i ålder skilde det ett kvartssekel.

Fabriken kom säkert till någon gång i slutet av 20-talet, då Stjärnbrink byggde en vinkelbyggnad på den redan befintliga fastigheten vid hemgården. Där introducerades fabrikationen av jästpulver i större skala.

Men det är tydligt att pulvret ”ströddes” ut långt tidigare, för i ett brev tackar föreståndarinnan Alice Bergström å Ljusne Husmodersskolas vägnar för 50 burkar Kungsgårdens jästmjöl, och brevet är daterat Ljusne den 9 maj 1924.

Jag kan än känna atmosfären från fabriken när jag som liten parvel, kanske vid pappa Per-Olovs hand, fick vandra dit någon kväll och se på farbröderna och höra samtalen. För det resonerades friskt. Stämningen var mysig och otvungen, och till detta bidrog chefen själv, sägs det. Arbetet i fabriken kunde jämföras med det gamla bondesamhällets rockstugor.

Georg själv rörde till pulvret efter hemligt recept. Men sen skulle burkarna fyllas, och det var ofta frivillig styrka som hjälpte till. Det var ju så trivsamt i fabriken och i gänget. Förutom pappa och Georg och dennes brorson Elis minns jag bland andra Jonas i Vad, där de satt runt det långa bordet och fyllde burkarna. En och annan åskådare kunde väl också komma in och uppleva miljön.

Jag såg väl ”jobbarna” som farbröder, men så lastgamla var dom inte. De satt där med en käpp stödd mot golvet. Tunt papper lindades runt käppens överände och över detta träddes burken. Nästa moment var påfyllningen av mjölet, burkarna skakades ordentligt för det fick inte bli några luftbubblor. Papperet som nådde över burkens kant veks över och burken försågs med lock.

Sista momentet var påklistrandet av etiketten, som var dekorerad med kungabild. Sedan var det klart för leverans, som i första hand gällde närmaste ombygden. Men jästmjölet hittade också ut till Bollnäs och Hudiksvall. I en tidningsartikel från 1969 framgår också att pulvret med framgång sålts över hela Sverige.

Georg Stjärnbrink var både uppfinnings- och initiativrik. Det som tändes i ingenjörshjärnan förverkligades genom handlingskraft. Idéerna var många. Jästmjölet var huvudprodukten men många andra artiklar föddes också.

Själv har jag erfarenhet av tvättmedlet med namnet Klarapulver. Namnet hörde säkert ihop med att mamman hette Klara Eudora.

Pulvret rev bra och gjorde väldig nytta för smednävarna. När man kom hem från smedjan på kvällarna, sotig och inpyrd i händerna var Klarapulver rena undermedicinen.

För att mjuka upp händerna efter tvätten smörjde man in dem med blandningen sprit, glycerin och rosenvatten, som var välgörande och väldoftande. Med de händerna vågade man till och med ta en flicka i hand, utan att skämmas för smednävarna.

Georg var en generös människa. Bland barndomsminnena framstår tillfällena då jag åkte in till stan med mor. Tittade vi in till Kungsgårdens så ser jag än hur Georg stod i dörren till kontoret och gjorde en välkomstvink.

Därinne stod kaffepannan på och på brödfatet dignade det av bakelser. Vägg om vägg låg ett kondis som säkert levde högt på Georgs dagliga bakelseinköp. Och var man kungsgårdsbo så var det kutym att Kungsgårdens Tekniska delade med sig.

Dagen korn

Människor kan indelas i två grupper,
en som går före och uträttar något och
en som kommer efter och kritiserar.

Seneca

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster