Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-03-01

En femma för en biblioteksdrill

Nu har han hört av sig igen, gamle vännen Seved. Det var länge sedan sist. Det sker en hel del i hemstaden mellan varven, och som återkommande ”gäst” så märker han nyanserna. Visst finns det en hel del negativt i Seveds omdömen, men han sticker inte under stol med det som är värt att placera i kolumnen ”positivt”.

Det verkar som om han samlat sig ordentligt den här gången för det är inte klokt vad karln öste beröm. Nu var det biblioteket som han besjöng i höga tonarter, minst H-dur, som är väldigt festligt.

Men han hakade upp sig på en sak:

- Jag tycker det är bedrövligt att man ska behöva betala fem kronor för att slå en drill, framhåller Seved. Eftersom jag gjort Söderhamn några dagar så har jag blivit informerad. Jag vet att förhållandena mellan Bollnäs och Söderhamn slirar betänkligt, och så mycket vet jag att i Bollnäs står dörrarna ”fritt fram” i bibliotekets kisseri.

Seved kom upp i varv, och han framförde en högst intern åsikt:

- Vet du vad? Jag tänkte så här. Det blir ju billigare att ta bilen och sticka ut till E-center om man vill tömma blåsan, för där kostar det bara två kronor. Jag tycker att alla trogna biblioteksbesökare i Söderhamn ska skriva en lista, för det är dom vana vid, eller också kan dom ordna en demonstration med plakat.

- Det finns ju tillfällen när folk därinne känner sig trängda och så har dom ingen femma till hands i plånboken.

Seved berättar att han vid senaste biblioteksbesöket träffade gamle vännen Mozart från Hudiksvall.

Vi satt och pratade minnen. Hastigt steg han upp från stolen och tog dörren som riktmärke.

- Tänker du gå hem? Undrade jag.

- Nej, nej, men det tränger så väldigt.

- Men det finns ju en toalett härinne, upplyste jag.

Då satte Mozart upp fem fingrar.

- Betala fem kronor för att lätta på trycket skulle aldrig falla mej in. Jag går ut i Strykjärnsparken bakom en buske, för i vintermörkret syns jag inte. Det blir billigare så.

Så berättade Seved om sin åsikt om biblioteket och femman. Set kan ju tänkas att den här avgiften är satt för att hindra onödigt spring därinne med ty åtföljande nedsölning. Fast ska vi som vill ha ordning och städat ”straffas” för andras tjafs. Men biblioteket kunde väl vara lite generösare som E-center och sänka till två kronor. Det vore lite humanare, tyckte Seved.

Han avrundade med deklarationen att nästa gång han kommer bilande till Söderhamn så kör han över E-center och där gör han undan de trängande behoven.

- Sen kan jag sätta mej på biblioteket och läsa Kuriren helt obesvärad och avslappnad och känna mej tre kronor rikare.

Dagens korn:

Om skägg vore tecken på lärdom
Skulle en getabock vara professor.

Amerikanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster