Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-03-29

Det som göms i snö...

Sagan om ringen!

I varuhusets vestibul stötte jag ihop med Ingrid. Hon gick förbi, men backade sin kundvagn och hade tydligen något att förtälja. Hon tyckte att jag borde få del av en solskenshistoria. ”Du kan använda den i din spalt”, lade hon till.

Jag låter den rulla vidare. Det var i slutet av 1969. Svärmor Signe förlorade sin fina guldring, som förmodligen var en fästmansgåva. Det blev ett liv och ett kiv. Man kröp under soffor och andra möbler och vände upp och ner på hela huset, dammsög alla skrymslen och vrår. Men icke sa Nicke. Tankarna lutade också åt att lillpojken, tvååringen, lagt beslag på ringen och svalt den.

Ringen var och förblev borta. Även om det till en början sved i Signes inre över förlusten, så föll det hela så småningom i glömska. Ingrid och hennes man såg också till att Signe fick en ny guldring i julklapp.

I höstas rev Ingrid ut i en skrubb, packade ner gamla kläder och dylikt och slängde iväg. Så nära som på ett par fingervantar. Ingrid fick bestämt för sig att dom kunde vara användbara och passande när hon skulle bära in ved. Men vantarna var smutsiga och behövde en tvätt.

Hon lade vantarna i blöt i tvättstället som förberedelse till den kommande tvätten. När hon så började tvätta vantarna kände hon något hårt i ett finger. Och titta, vad hittade hon väl där? Jo, där låg svärmors fina guldring. Efter trettio år kom den tillrätta.

Där besannades mammas teori att allt som inte tjuvarna tar får man igen.

- Synd att inte svärmor fick leva och vara med om upplösningen. Hon dog för sex år sedan, berättade Ingrid, som har flera märkliga upplevelser att förtälja. Vi kan ta den här:

Under Märta Forsbergs tid i Söderhamn köpte Ingrid ett dussin handdukar i affären. När hon kom hem och öppnade dukarna som var sammanfogade, fanns där bara elva dukar. Men saken fick bero.

Flera år senare hälsade hon på släktingar på Värmdön. Där upptäckte hon i en affär exakt samma sorts handdukar. Hon passade på att komplettera lagret med ett dussin. Hemkommen till Söderhamn öppnade hon dukpaketet, och där trillade tretton dukar fram!!! Komplettering med råge. Eller rättare sagt - det jämnade ut sig.

Det här med ekonomi och att göra rätt för sig är ett ständigt återkommande problem. Vad är att göra rätt för sig och hur mycket gör man rätt för? I det sammanhanget läser man att Peter Forsberg, han med ishockeyklubba, tjänar 414 000 kronor om dagen som proffs. Och löparen Michael Johnson tjänar mera på att göra reklam för Nike sportskor än vad alla tillsammans som syr skorna tjänar.

När pengarna i alla fall rullar så kan vi göra den här iakttagelsen. Den svenska alkoholkonsumtionen kostar 110 miljarder kronor varje år. För alkoholbetingad dödlighet gäller summan 19 miljarder, sjukfrånvaro kostar 14 miljarder, sjukvårdskostnader 9 miljarder, kriminalvård en miljard, arbetshandikapp och produktionsbortfall kostar 9 miljarder. Allt enligt Anders Johnson i boken ”Vad kostar supen.”

Neej, nu struntar vi i förlorade och upphittade saker och snack om pengar och avrundar med lite kyrklig humor.

En stockholmspräst berättade att en begravningsgäst ville säga något vid kistan. Det fick han. Han trädde fram och allvarlig till sinnet började han sina minnesord: ”Ja, nu ligger du där, Simon, och jag står här. Men i morgon kan det vara tvärtom!”

Dagens korn:

Kanske i ett större mörker
skall du finna, vad du söker,
kanske i ditt eget hjärta
skall du hitta hem.

Bo Setterlind

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster