Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-05-03

Gammal man med moderna verktyg

Gågatan är bra att gå på. På dem möter man många bekantingar då djuplodande samtal kan utspinna sig. Jag träffade en gammal god vän, han är gammal men modern, medan jag är gammal i flera avseenden.

Vi hann med att ventilera forntid och nutid, hälsa, krafter och krämpor, då jag hörde ett ringande ljud i hans byxben. Han stack ner näven i byxfickan och halade upp en mojäng som han kallade yuppienalle.

Visst hade jag tidigare sett både unga och gamla kuta omkring på gatorna och prata i ett handtag eller suttit vid bilratten och våghalsigt manövrerat bilen medan de pratat i en konstig mojäng. Men jag har aldrig sett på nära håll vad de pratat i.

Men nu fick jag se den alldeles framför mej. Underliga företeelser tänkte jag. Står karln och driver med mej och pratar rakt ut i luften eller har han kontakt med folk på annan planet.

Men samtalet var så jordnära att jag snart nog begrep att han hade kontakt med varelser av kött och blod precis som vi. Det var tydligen affärer på gång. Den där nallen tog hela hans intresse, och jag stod där som ett påhäng, ett fån.

När samtalet var slut och den förmodade affären var uppgjord, kom jag, som hela tiden varit på sidan om verkligheten, på tur. Den moderna kompisen, som väl märkt att jag stått där både förvånad och handfallen, ville övertyga gamlingen om moderna tider. Med samma ackuratess som dom som står på marknader och talar för diverse köksverktyg, en inlärd läxa som dras mellan inandningarna, försökte han i mej finna en spekulant.

- Det här är fina grejer, må du veta, sa han övertygande. Nu har jag gjort upp en affär mitt på gatan med en person nere i Malmö, medan du har stått här och hängt och blängt, med blicken ömsom på Oscarsborg och ömsom på Maj i Strykjärnet. Du måste hänga med i tiden. Jag kan ta upp order på en sådan här effektiv nalle, sa gamle vännen.

Det var inte utan att man på stubben kände sig stående bredvid Job, som i sitt 42:a kapitel säger:” Blott hörsägner hade jag förnummit om dig, men nu har jag fått se dig med egna ögon.”

- Du måste, sa han. Du kan ju köra bil med höger hand och prata i nallen med vänster, du har alla möjligheter att slå på stort. Komma närmare verkligheten av idag.

Visst kände jag hur gamle jag sjönk djupare och stod där och stampade medan moderne han växte och blev ett med nutiden.

Men vid närmare eftertanke kom jag till slutsatsen, att inte vill jag bli så modern att jag har byxfickor som det ringer i. Man kan bli nervös för mindre. Det får räcka med telefonskrället hemma på skrivbordet.

Fast man vet ju aldrig.

När jag läst igenom vad jag skrivit härovan tänker jag att kanske någon tvivlar på sanningshalten. Därför lånar jag en dialog mellan en läsare och en riktig författare.

- Det finns nog en hel del lögner i dina böcker.

- Neej, lögner är det inte, men det är nog en hel del som inte har hänt!

Jag överskyler med lite från kristen front. Zigenarevangelisten Gipsy Smith var änkling och omgift. Själv var han 83 år och hans fru 23 år. När någon kritiserade honom för att han gift om sig med en så ung flicka svarade han:

- Jag ska säga er att jag hellre vill ha en fru som doftar parfym än en som luktar liniment!

Gammal man, men modern.

Dagens korn:

Jag tänker aldrig på framtiden. Den kommer tids nog.

Albert Einstein

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster