Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-05-10

Lustigt och olustigt i taxibilar

Att åka taxi kan vara både skönt och bekvämt. Men att vara förare är nog inte alla gånger så bekvämt. Det kan växla från äventyr till dramatik. Häromkvällen lyssnade jag på ett radioprogram som gällde taxichaufförers skildringar. Jag hann lyssna på två stockholmare, som presenterade båda fronterna. Den förste hade fått beställning från en ung flicka som ville ha hjälp med att transportera hennes häst. Chauffören ställde upp, ovetande om vad som väntade. Nåja, hästfölet stoppades in i baksätet. Baxades in, för det var trångt. Hästen var ju större än vad utrymmet egentligen medgav, och för att få in hästens bakdel, så måste rutan på motsatta sidan vevas ner så att hästkraken fick sticka ut huvudet.

Och så bar det iväg genom huvudstaden med en taxiåkande häst som lapade den friska stockholmsluften genom öppet fönster. Det var något att skåda för flanerande stockholmare.

Det luktade illa i bilen efter den färden, och chaffisen köpte parfym och sprejade bilen så det flödade. Men det hjälpte föga, och vid en noggrann rengöring av fordonets inre hittades ”bollar” som hästen lämnat efter sig bak i bilen.

Den andre taxiföraren berättade om en paletåklädd herre med portfölj som kom ut från Centralen. I handen hade han också en bräda med en spik inslagen. Han beställde skjuts söderut, men angav ingen adress. ”Kör på som jag har sagt”, var hans kommandoorder. ”Annars får du den här i skallen”, lade han till och hotade med brädan och spiken.

Föraren insåg faran, och på en lämplig sträcka gasade han upp till hög hastighet och tvärbromsade så attden fine herrn föll pladask framåt på golvet. Då kastade föraren sig över den överrumplade passageraren, öppnade dörren och gav honom förpassning ut i det fria. Stängde hastigt dörren och körde gasen i botten. Sen fick den fine mannen stå där och invänta annat fordon. Såvida han inte står där än och håller i sin spikförsedda bräda.

Så har en söderhamnsbo som kör i Stockholm berättat. I baksätet satt ett ungt par. Frugan var kvittrande glad och bar tydligen på en hemlighet.

- Får jag säga det, frågade hon mannen.

Han tystade ner henne, men hon upprepade sig flera gånger. Till sist gav mannen med sig. Och den kvittrande frun var som en vårlärka:

- I går vann vi en miljon!

Mådä? Miljonärer som passagerare!

Väl hemma betalade maken. Åttio kronor kostade resan.

- Jämna pengar, sa mannen och lämnade fram hundralappen.

Men då vaknade den ekonomiska instinkten hos lärkan som högljutt protesterade.

- Nej, nej, sjöng hon och rev åt sig tjugan.

Det är nog sant som det är sagt, att mycket vill ha mer. Även en sniken miljonär kan vara i stort behov av en tjuga.

Från den kyrkliga fronten lyssnar vi till frälsningssoldaten som vittnade:

- I kväll ska jag inte tala, utan spela mitt vittnesbörd.

Så halar han upp ett munspel ur byxfickan, knackar ur det mot handflatan och säger:

- Jag ska spela melodin ”Flickan i Havanna” - men det är en annan text till den...

Dagens korn:

Vill du ha ett arbete väl utfört, välj då en upptagen man. De andra ha aldrig tid.

Elbert Hubbard

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster