Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-05-24

Om badbyxor och duschning på Hällåsen

Vi är ett gäng (ca fem dussin) glada pensionärer som varje torsdagsförmiddag dyker spritt språngande nakna in i bastun på Hällåsen. Jodå, naturens lagar säger självklart att herrarna går åt sitt håll och damerna åt sitt.

Ett plakat på väggen säger att man ska vara helnaken när man duschar före bastun. Vi äldre som inte är så blyga för att visa upp hur Gud har skapat oss lyder det plakatet. Men sen finns det ett uppväxande släkte som fortfarande går i skolan och har tidsbeställning och tillhåll där samtidigt som vi.

Endera kan de inte läsa eller också vill de vara tvärsför. Det finns ett tredje alternativ också. Dom är kanske rädda för att visa upp sin nakenhet, eller också är de blygsamma över det lilla de har som dinglar och känner sig underlägsna de äldre farbröderna.

För dels så drar de på sig badbyxorna för att skyla sig, och dels så lindar de in sig i badlakan och snörer till ordentligt. Trots upprepade tillsägelser från farbror Sven, som vill ha ordning på torpet, så går de välklädda omkring under dusch och in i bastun. Farbror Sven har efterlyst om det inte finns lärare med ansvar som kan övervaka klientelet, lära dem att läsa och få dem att efterfölja plakatet och klä av sig. Det här är ju både en ordningsfråga och ett sätt att hålla på hygienen.

Sedan kan de också vara ganska högljudda, men sådant hör kanske dagens småttingar till. Ett par grabbar i den lägre skolåldern gastade väldeliga och skrek (de hade förstås badbyxor på sig!) så farbror Sven nummer två blev litet irriterad. Han har ju själv varit ung en gång, kanske yngre än de flesta (som en känd trönöbo sa på sin tid), och han gjorde en jämförelse och ställde frågan till pensionärer under strålarna från närliggande duschar.

Tror ni att vi skrek så där när vi var i den där åldern?

O nej, vi var förstås tysta som muren. Det hade säkert sin orsak i att vi var dels väldigt väluppfostrade och dels bar vi på en medfödd blyghet.

Nåja, sedan vi farbröder duschat helnakna så sätter vi på oss badbyxorna och åker rutschkana ner i varmvattenbassängen. Där tar Hjördis, gammal rutinerad lärare, och Allan, gammal rutinerad brottare, emot oss och kör hårt i både övervattens- och undervattensläge. Ni ska tro vad skönt det är och vad mjuka vi blir i alla kroppsdelar.

Nu är säsongen slut för den här våromgången, men till skolstarten på höstsidan så blir det högtryck igen. (Varför inte stoppa in lite reklam här: Det finns plats för flera i bassängen. Välkommen in i gemenskapen. Räds inte för ungarna som bär badbyxor, lindar in sig i badlakan och gastar och skriker. Dom blir också pensionärer en dag och får lära sig att tåla..)

Undrar just om det är någon större skillnad på ungdomen i gången tid och i nutid? Vi gamlingar håller förstås på oss och vårt. Men vi bör i rättvisans namn betänka att i dåtid fanns inte Hällåsen med bastu och bassäng. Hur uppförde vi oss modell tjugo- och trettiotal?

Jag drar mig till minnes ett plakat (inte det på Hällåsen) som ondgör sig över ungdomen:

”Vår ungdom älskar ingenting annat än lyxen och lättjan. Unga män och kvinnor uppför sig sämre än någonsin tidigare. De föraktar varje auktoritet och hyser ingen respekt för åldern. Vår tids barn har blivit tyranner över oss. De reser sig inte ens om en äldre person träder in i ett rum, de är uppkäftiga mot sina föräldrar och andra, de stör varje hyfsat samtal mellan vettiga människor, de har dåliga matseder och har blivit till sina lärares skräck.”

Nåja, vem har författat detta? Jo, han heter Sokrates och dog år 399 före Kristi födelse. Sådan var alltså hans uppfattning om sin tids ungdom.

Men för den skull kan väl dagens ungdomar lära sig att ta av sig badbyxorna när de duschar på Hällåsen år 2000!

Dagens korn:

En fördel med att vänta
barn är att man vet
var man har dem.

Yvonne Lombard

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster