Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-05-31

Då var det ”fäbodskola” i Körsåsen

”Jag tycker om att gå i skolan, särskilt nu sen lärarna ersatts av datorer. I matte hade vi en lärare som hette Finken. Han var dötrist och stod bara och svamlade om hypotenusor och kvadrater och vinkelsummor och såna saker.”

Det här är inte mina egna tankar och åsikter, utan de tänkvärda orden är ur en uppsats som hämtats från Internet och han som skrivit hette Alex från Hudiksvall. Det är en modern kille bakom det skrivna.

Han berättar också om en annan lärare, som med plastsäck på ryggen gick och samlade burkar. När det gällde tidsfördriv gav han eleverna ett tips:

- Läs ” bucker”, sa han.

Och så gav han Alex en massa bucker som han sa var bra. I stort sett tyckte Alex att ”nu ere asballt i skolan”.

Från moderna skoltiden vandrar vi bakåt till en helt annorlunda skola och miljö. Det var Lina Dahlström i Norränge, Arbrå, som berättade på sin tid. Lina avled 1993, 88 år gammal.

Under åren 1914-1917 gick hon i ”fäbodskola” på Körsåsens fäbodvall, ett område omgärdat av Rengsjö, Nianfors och Trönö socknars skogsbygder.

Lina var från Trönö, född Nilsson, och hon ingick i en barnaskara på nio. Föräldrarna hette Nils-Erik och Karin. Lina blev förresten med tiden svärmor åt kände snickaren Kalle Norgren i Söderala, som bidragit till de här uppgifterna.

När familjen Nilsson flyttade till Körsåsen var Lina fyra år. Flytten föranleddes av att pappa Nils-Erik fått arbete som linjevakt åt Arbrå kraftverk efter den nyuppförda kraftlinjen mellan Arbrå och Hudiksvall.

Men skolan då? Jo, till närmaste skola, som låg i Grubbe i Trönö var det dryga milen. Att gå till skolan den långa vägen under vintertid var ju en omöjlighet. Därför ordnade pappa Nils-Erik så man fick upp en lärarinna som under sex veckor sommartid svarade för undervisningen.

Förutom Lina och två av syskonen ingick också tre bröder Westlund från Hammars i Västansjö i skolklassen. Pappa Nils-Erik hade ställt i ordning ett rum i stugan till skolsal med svarta tavlan och övriga attribut. Undervisningen pågick från arla morgon till sena kvällen. Under fyra somrar var fäbodskolan i funktion.

Att skolan var effektiv gavs vittnesbörd från dem som gjorde besök på vallen. Betyget var att sex veckors intensiv undervisning i fäbodskolan gav lika fina resultat som det andra barn lärde under en hel termin.

Så sades det.

Vintertid var man mer eller mindre isolerade från yttervärlden, då kärrvägen ofta var igensnöad. När isarna bar tog man genvägen över Storsjön. För att proviantera vid affären nyttjades häst och släde, och sommartid spändes hästen för kärran. Lina har berättat att när brodern Valter gick och läste för prästen nere i Trönö brukade han rida på Blacken.

I ladugården hade man fyra, fem kor, grisar, får och höns, vilket var ett bra tillskott för matbordet. Fisken som hämtades ur sjön Hälsen bidrog också till kosthållet. Likaså vad jakten gav. Allt behövdes, för linjevaktens lön var minimal.

Lina har summerat åren vid Körsåsen ungefär så här: ”Undrar om det inte var den lyckligaste tiden från min barndom. Det var spännande att bo i vildskogen året om.”

Lina blev gift med Erik Dahlström från Norränge i Arbrå. I barnaskaran ingick förutom Kalle Norgrens hustru Anna, död 1990, också systrarna Nanna och Hanna samt brodern Karl-Erik.

Till sist en skolhistoria förmedlad av en skolfröken i Söderhamn som fått den av en kollega i Tyresö. Det stundade till julfest med programbidrag från eleverna. Då kom en grabb, dotterson till välkände CH Hermansson och frågade om han fick sjunga en sång som han skrivit själv. Jodå, det gick bra, men innehållet kollades aldrig.

Vilken poesi. Varje vers slutade med ”Åt helvete med grevar och baroner....”

Hur är det man säger om äpplet som faller....?

Dagens korn:

Bruka den begåvning du har fått. Skogen skulle vara mycket tyst, om
inga andra fåglar sjöng än de som sjunger bäst.

Henry van Dyke

Nästa vecka: Den stora boken.

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster