Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-06-14

Om ”slaskspalter” och allergi

När du läser de här raderna innebär det att jag knackat fram min hundrade krönika. Att jag skulle orka besvära eventuella läsare så länge trodde jag väl inte när jag formulerade den första krönikan till den 29 april för två år sedan.

Förresten vad kallar ni en sån här spalt? Den kan ha flera benämningar.

En av de stora i branschen - en man med många mord bakom sig - skrev när han avverkade sin 99:e krönika i Expressen, att han tyckte om ordet ”krönikör”. För i ordet ryms både ”krön” och ”kör”, och dessutom finns det en tradition att luta sig mot, betonade han.

Kanske säger ni, när ni slår upp onsdagstidningen, att nu ska jag läsa Fyngs ”slaskspalt”. En del föredrar måhända att använda det mer vårdade uttrycket ”kåseri”. Fast inte nödvändigtvis om den här hörnan.

Under min tid på Söderhamns Tidning jobbade jag med signaturen Nas, Bollnäsbo men en tid sommarstugeägare uppe i Solberg och sedan Skärså. Han hade bland annat ansvar att fylla spalten under ”På stan” med humor, för sådan hade han gott om. Ibland hände det att han var ute i ”sista minuten”, vaknade upp över glömska och ansvar, slog ihop händerna och utbrast: ”Javisst ja, det ska vara en jollrimpa å”. Det var ytterligare en benämning

Så slog han sig ner och satte igång ”hammarverket”. Sen dröjde det inte många minuter förrän manuset stod på sättmaskinen framför Otto, Jonas eller någon annan flyhänt typograf.

Vad ska en krönika, slaskspalt, jollrimpa eller kåseri handla om? Ovan nämnde krönikör i Expressen - det var förstås Henning Mankell - insåg när han bläddrade bland de 98 krönikorna, att han behandlat allt mellan ABC-böcker och nedlagda postkontor, Världsbanken och konsulter som härjat på Göteborgs stadsteater. Mycket var från andra delar av världen och en del från skärgården i Sverige. Jag har haft mera närliggande vyer.

Sen drar han till med ett konstaterande som gör en annan lite smått avundsjuk: ” Det har aldrig varit svårt att hitta ämne. Snarare har det varit svårt att välja. Ibland ångrar jag val, andra gånger tycker jag mig ha prickat rätt”.

Märk nu att detta gällde Henning Mankell och inte mig. Men han erkänner att det tar cirka två timmar att välja, skriva och skriva om. Det känns skönt, när man sitter här och våndas vid tangenterna, att ”de store” också får kämpa.

Nu går jag ner på lokalplanet igen. Många i läsekretsen kommer säkert ihåg teamet Fyng-Widmark (foto). För en tid sedan passade fotografen på att passera en milstolpe, värd att accentueras. Det var klart att gamle kompisen skulle få en blomma, ja det var flera i buketten.

När vi satt kring kaffebordet var det bara att välja och vraka bland samtalsämnena. Ett kapitel gällde allergi. Det är en senare tids uppfinning. När jag var lillpojke och skulle medverka på slåttern, så fick man lida pin. Man tvingades in i den trånga ladan för att packa hö. Man nyste och fnyste och snöt sig och mådde tjyvtjockt. Hade allergin och hösnuvan varit ”uppfunnen” då, så skulle man ha hoppat ut ur ladan direkt.

Nåja, vid kaffebordet satt också Rolf. Han såg lite lurig ut när han sa:

- Jag vågar inte tala om vad jag är allergisk mot!

Men till sist lossnade det.

- Jag får nysattacker varje morgon när jag ligger i sängen och läser Kuriren. Det är väl den färska trycksvärtan som är är orsaken. Det går bättre på eftermiddan när jag läser Aftonbladet. Då har väl trycksvärtan torkat.

Jag vet inte, men kanske ska man tolka saken så att det är mera ”sting” i Kuriren än i Aftonbladet?

Nu lägger jag av. En pensionär kan också behöva sommarlov. Hur långt vet jag inte. Men ett vet jag, ingen kan förneka mig att tillönska alla glada och tacksamma läsare en SKÖN SOMMAR!

Dagens korn:

En klok kvinna skriver sina löften med blyerts.

Britt Söderholm

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster