Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-09-13

Original på grund av Radital

Det finns inga sådana människor idag, säger folk.

Det finns inga original, människor som går mot strömmen och inte bryr sig om vad andra tycker. Är den udda människan möjlig?

Jodå, menar författaren Åke Mokvist, som i en bok fångat ett antal svenskar vilka kan betecknas som original.

Till exempel Vild-Hasse, som älskar marknader där han säljer korv. Marknader är så viktiga, att när han upptäckte att en planerad marknad sammanföll med sitt eget inbokade bröllop, så valde han marknaden.

Åke Mokvist påstår att äktenskap förstör originalen. Det är svårt att tänka sig att leva samman med original, anser han.

Som original betecknar han 85-årige Arne Ottosson, som fortfarande klättrar i björkar.

Denna ärevördiga stämpel ger han också Ingvar Kamprad, IKEA, och Rausing med Tetrapak.

Jag fastnar för en annan originell person, Rune Mattsson, som dricker av hästarnas hostmedicin när han blir förkyld. Här står det klart. Jag är också ett original. Jag känner mig befryndad med Mattsson. Det hände så här i den gamla goda tiden.

Jag var på väg in till gamla Domus mitt i stan. I vestibulen satt Iffe. Vi hejade och frågade varann hur det stod till. Bra för övrigt, men jag hade en arm som ömmade.

– Du ska gå på apoteket och köpa Radital, sa Iffe. Det bästa som finns. Smörj in dej ordentligt så blir du bra. Fast det är egentligen en kur för hästar. Radital liniment för tävlingshästar står det på flaskan. För hästar i träning och vila.

Jag lydde Iffe, gammal slitstark ishockeymålvakt. Oh, vad gott det gjorde för kroppen. Det har blivit flera flaskor med tiden. Numera säljs de på Lantmanna i Stugsund. (Vad får jag för reklamen?)

Ibland när jag vaknar om nätterna och det smärtar i ben eller armar så är det Radital som gäller.

Häromdagen träffade jag en kvinna som jämrade sig högljutt för ont i armbågen.

– Vi ska ta Radital, sa jag. Hon slog ifrån sig när hon hörde sammanhanget med hästar. Men hon lät sig övertalas. Jag slog upp en ordentlig skvätt i den kupade handen, sköljde in armbågen och masserade mot hjärtat som jag hört man ska göra.

Sen laddade jag med en portion Algesal, avsedd för lokal behandling vid tillfällig muskelvärk. Salvan ingneds försiktigt över armbågen och närbelägna zoner, tills salvans vita färg försvann.

När det var klart gav jag kvinnan en dask på massagestället, precis som jag sett riktiga massörer göra.

Nåå? Jo, dagen efter träffade jag kvinnan. Det jag trodde på, men hon kanske tvivlat på, hade gjort en underbar verkan. Hon var pigg och vinkade med armen på långt håll. I plastkassen hade hon en flaska Radital.

Kanske är originalen på frammarsch?

Ja, är det bara så att det hänger på Radital så…

Dagens korn:

En smärta kan komma oss att glömma en annan smärta.

Arabiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster