Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-10-11

Är du själv eller ensam?

När jag kom till konsertlokalen stod en gammal bekant där som dörrvakt. Hans fråga gjorde mej lite konfunderad:

– Kommer du själv? undrade han. Underlig formulering. Det måtte han väl se att det var jag själv som kom för att njuta av musiken. Men så föll femöringen ner som man brukar säga. Det har ju blivit alltmera vanligt att använda ”själv” istället för ”ensam”.

En kändis som ville ut och resa formulerade sig så här:

– Jag skulle gärna vilja resa till Moskva, men jag vill inte åka själv.

Man får lätt uppfattningen att vederbörande ville skicka ett ombud.

En språkvårdare jag känner mår riktigt illa inför detta ”själv”-ande. Han känner också vämjelse inför nymodigheten med uppdelande av ord. Det kan ju bli helt felaktig innebörd, framhåller han.

Detta belyser han med några exempel. Betänk att det i en personalmatsal står ”Rök fritt”. I en butik stod upplysningen ”Vänd er till vår kassa personal”. Samtidigt reklamerades med ”Extra: Vår fina kyckling lever”. Eller om man från kyrkligt håll skriver ”Predik otur”.

Att handskas med ord kan ha med födslovåndor att göra. En av våra välkända kåsörer blyges inte för att bekänna hur han våndas. Han såg upp till Jolo , vilken inte arbetade länge med sina kåserier. Han skrev dem snabbt, medan den välkände lider av svåra födslovåndor. Det tycker han är orättvist. Den välkände kände sig så i underläge att när han satt i bokhandeln för att signera sina böcker ville han stillsamt helst vädja till kunderna:

– Köp inte mej, köp Jolo!

En välkänd pastor är Torsten Åhman. Inte mindre känd är hans kära hustru Christina Gunnardo. Hon hade engagerats av tidningen Dagen att skriva en personlig kolumn med jämna mellanrum.

Men så råkade också hon ut för födslovåndor. Det låste sig helt enkelt. Vid sådana brydsamma situationer hände det att hennes man Torsten fick rycka till undsättning och skriva i hennes ställe. Naturligtvis under hennes namn.

När Torsten gick i skolan fick han sig itutad att han inte kunde skriva, och därför undvek han att nyttja pennan. Men nu vid mogen ålder, när han såg hur hustrun våndades, så kände han ansvaret att biträda. Det gällde ju, enligt avgivet löfte, att älska i nöd och lust. Och sådana där tillfällen kan man väl kalla nödsituationer.

Så hände det märkliga, att folk som Torsten stötte ihop med på gatan. bad om en hälsning till frun med tack för hennes intressanta artiklar. Som han författat! Då förstod Torsten att också han kunde.

Ibland har jag funderat på om även vi i familjen skulle göra ett hederligt byte när jag kör i väggen. Om frugan lyckades bra som kåsör så kunde väl jag ändå ta åt mig äran.

Vid ord och ords användning spårar man lätt in på gamle finansminister Gunnar Sträng, känd för att bruka fina ord. Men han uttryckte missnöje med att ”folk använde så krångliga ord när det finns relevant inhemsk vokabulär”.

Dagens korn:

Behärskar du saken kommer orden av sig själva.

Cato

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster