Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-11-22

Äntligen lördag med Kuriren

En lördag lite annorlunda . Inte så litet heller förresten. Den här är det många, många, många som längtat efter. Att få höra dimpet av Kuriren i dörrens postinsläpp eller att ta en tidig morgonpromenad och sticka näven i brevlådan och fånga upp en lördags- Kuriren.

Vi har länge saknat den. Längtat efter den. Hoppats på att den lördagen äntligen skulle komma.

Visserligen har det någon gång emellanåt dumpit ner en lördagstidning av annan valör, men det har inte varit den rätta. Vi ville ha den som präglas av äkta Söderhamnsanda. Nu är den här.

När jag var i Montreal för en tid sedan, kunde jag varje dag spana in Hälsinge Kuriren på skärmen. Med dagsfärska nyheter. En dag när en annan person satt och snokade efter hemlandsnyheter hörde jag ett rop: ”Kom får du se !”

Och där på skärmen kunde man läsa det glada meddelandet att Kuriren blir sexdagarstidning från 25 november. Det var som att en ny värld öppnade sig.

När Kuriren krympte samman till femdagars, var det många prenumeranter som tackade för sig och övergick till en annan avisa. Man kunde inte vakna en lördag utan lokalblaska, sade man.

Nu har man den stora möjligheten att få en äkta lokal lördagstidning, signerad Hälsinge Kuriren.

Från min plats i Montreal kunde jag inte annat än koppla in Söderhamn och på skärmen gratulera alla berörda i Kurirenhuset.

Må lycka och välgång följa Kuriren på den fortsatta färden under sex veckodagar.

Jag tycker om skidåkning. Men det ska vara riktig åkning, sådan där på längden.

Väl anlända till Montreal hade vi knappast hunnit öppna kappsäckarna och klä om till pyjamas, förrän värdfolket ställde en sjusitsig vagn till förfogande och bjöd varsågod stig på.

Så rullade vi iväg till skidmetropolen Lake Placid, en resa på 2-3 timmar. Där var vi inbokade i tre dagar och kunde insupa nostalgisk vintersportanda med OS- prägel.

OS-museet väckte många minnen. Men skidåkningen är i underläge. Ishockeyn dominerar.

Men en bild av Sven Utterström, stöttande sina skidor (eller kanske vice versa) prydde ändå en skärm. Den härrörde från OS i Lake Placid 1932, då han tillsammans med Axel Wikström tog dubbelsegern på 18 kilometer.

Sen var ju Lake Placid OS-by 1980, men då var de svenska insatserna ganska så blygsamma. Ja, för Tomas Wassbergs del så blev det ju en fnuttig hundradels sekund på 15 kilometer, då han lämnade den finske jätten Mieto bakom sig. Ja, och så hade vi förstås Ingemar Stenmark.

Vid en rundfärd i Lake Placid satt vi bland annat i strålande ”sommarsol” på läktarplats vid hoppbacken, där underlaget inte var vit snö utan grön plast, på vilken de unga hopparna nu seglade iväg uppåt 90 meter.

Av den mäktiga skidstadion där längdåkarna gjorde upp sina mellanhavanden kunde man idag vandra över en större inäga, som föga andades skidstämning.

Det var då det, i Lake Placid. Men nu stundar lördag med Söderhamns egen tidning – Hälsinge Kuriren. Äntligen! Tack och lycka till!

Dagens korn:

Du har inte misslyckats bara för att föresatsen brutits, huvudsaken är att börja om på nytt!

Anita Hammarforss

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster