Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-11-29

Tandkräm – fotboll – bredband

Tänk hur vissa minnen kan vara förenade som länkar i en lång kedja. Och den kedjan kan sträcka sig från tidiga ungdomsdagar till ålderns höst. De där länkarna kan vara så intimt sammankopplade så det är rakt omöjligt att slita sig loss från dem.

Så gott som varje gång när jag borstar tänderna kommer jag att tänka på Stina. Det är ett vishetsord, en lektion som gör att jag ser hennes ljuva anlete och hör hennes väna stämma, fast det idag rör sig om ett glapp på så där nära sjuttio år.

Det var på ett juniorläger i Mohed. Basstationen var Missionshuset, där i kurvan ni vet, och det var massor av juniorer från hela Söderhamnskretsen på den tiden. Vi pojkar låg uppe på den oinredda vinden och närmast fönstret låg Villes Bror och hade lite hyss för sig. Första natten var det alltid svårt att somna.

Man låg och rullade på de runda madrasserna som var stoppade med halm från Tjärnberg.

Nåja, det här hade ingenting med Stina att göra. Hon kom in i ett annat sammanhang. Hennes visdomsord uttalades när vi gjorde morgontoalett nere vid Florsjön, där det var valfritt att ta ett morgondopp i det stora ”tvättfatet” eller på vanligt hederligt sätt tvätta sömnen ur ögonen.

När det sen blev tandborstning låg man på knä framstupa i vattenbrynet och borstade sig med Stomatol eller Colgate eller vad man nu hade för rengöringsmedel. Där kom Stina med den vetenskapliga informationen.

– Man ska skölja mun ordentligt sedan man borstat tänderna så det inte är någon tandkräm kvar. Det är skadligt för tänderna, det har mamma sagt, sa Stina med eftertryck.

Mamma visste hon för hon var handlarfru. Och gissa om man sköljde och fräste och spottade så man tycker att vattennivån i Florsjön skulle stiga åtminstone någon millimeter.

Det där var på trettiotalet. Då var kvaliteten en annan än idag. Idag sätter lite kvarlämnad tandkräm smak i mun och gör nytta för sig, det har en sakkunnig sagt mig. Men hon var trevlig, go och snäll lilla Stina, så undra inte på om hon dyker upp ur minnets fatabur när man står vid tvättstället och gnuggar så där lagomt så det blir lite tandkräm kvar mellan tänderna.

Mellan Florsjöns böljor och den jättehöga (tyckte man) brinken hade vi vår fotbollsplan. Den var stor och väldisponerad (tyckte man) och där utkämpades hårda duster. Jag har gått där någon gång på senare tid, och funnit att platsen är mest att jämföra med en gångstig. Så förändras proportionerna med tidens flykt.

Men så var det problemet med laganda och laguppställningar. Erik var envis. Han ville vara i centrum, han ville leda anfallen, han ville ladda kanonen, han ville vara spjutspets och han ville göra mål. Och då kunde han inte spela på en undanskymd backplats.

– Jag ska spela center, var hans ständiga kommando.

Han var alltför envis för att han inte skulle få som han ville. Förmodligen var han influerad av Sven Norins fintiga teknik och farliga anfallsspel i hembygdens elva. Han var Eriks förebild.

Nu förflyttar vi oss från forntid till nutid. Hela bygden, för att inte säga hela landet, håller på att grävas sönder.

Det är BREDBAND som gäller. Här och var sticker tills vidare kablar upp ur jorden, och så småningom ska de kopplas ihop om funktionen ska bli tillfredsställande.

Bara det då inte går som det berättas om telegrafaren som blev skickad ut på ett jobb i liknande syfte. Han hade varit en ”usling” men blivit en ordentlig man. Det blev dåligt med förbindelsen, och när han kollades upp där han satt i en sådan där ”jordhåla” och jobbade, förstod man.

Han var inte så noga med kopplingarna. Men han var full av den nyfrälstes sångarglädje och medan han knöt samman trådarna sjöng han: ”Röd och gul och vit och svart, gör detsamma har Han sagt… ”

Men någon ordning ska det väl ändå vara på trådar och färg!

Dagens korn:

Den som blir stenrik blir ofta stenhård.

August von Kotzebue

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster