Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-12-06

Sanningen i bastun

Mitt förhållande till bastubad daterar sig tillbaka kring de sista flyende veckorna i slutet av trettiotalet. Jag var hemmahörande i Tönshammar, Sandarne för mekanisk utbildning och på schemat fanns också gymnastik som leddes hårt av den fine tenorsångaren Bror Wik, vilken var lärare i Östanboskolan.

Emellanåt byttes dessa timmar ut mot bad i den lilla bastun i Östanbo. Dit fick vi cykla från Källskär i snö och bitande kyla. För att fylla kraven blev det också snörullning, och kanske var det genom sambandet cykeltur och snöbad man ”löste” biljett till Moheds sanatorium.

Detta har dock icke avskräckt från bastun. Jag håller med damen som bekänner: ”Ett livselixir, ett andningshål, i bastun får man ny energi”.

Sedan 1988 existerar något så fint som Svenska Bastuakademien. Den bildades i Jukkasjärvi och har som syfte att främja den norrländska bastukulturen. Akademiens motto låter så klingande vackert, ”In sauna veritas”, vilket på äkta söderhamnsmål lyder ”i bastun råder sanningen”.

I bastun är det sällan tyst. Där samlas vetenskapen och där ventileras de djupgående problemen. Ibland får de svar, men ibland får väl debatten läggas till handlingarna. Skulle väl tro att allt som surrar innanför väggarna på Hällåsen finner sin like också lite varstans i landet där bastusvetten tränger fram.

Det finns anor för bastun. Historien säger att regeringskansliet i Stockholm var en populär bastu under slutet av 1600-talet. När en kvinna skulle gifta sig beströddes bastun med ljuvligt doftande rosor, och detta har gett namnet Rosenbad. I bastun råder sanningen.

Ordet bastu kommer från badstuga. Sauna är fornsamiska och betyder en värmande grop i snön.

Landshövding Ragnar Lassinantti var heltänd på bastubad, och det förekom att han ofta badade med finske presidenten Urho Kekkonen. Kännare till saken vill göra gällande att det fattades nog många politiska beslut i den bastun, som fanns inredd i den norrländska residensstaden.

Jag har under min krafts dagar varit en hängiven fjällfarare. En vintervecka i fjällen med skidor på längden har verkligen gett livselixir. Tänk att få njuta i strålande sol, kämpa i motvind, uppleva fartens tjusning utför eller klättra uppför för att nå topparna. Och allt det där belönades med att i fjällstugan väntade bastun. Så gott som varje dag. Jag känner stor tacksamhet till Tore och Anna-Greta.

Det fina med bastubadet vare sig man svettas på Hällåsen eller i en fjällstuga, är att där råder sanningen, ”In sauna veritas”.

I bastun är vi alla lika. Vi karlar är lika och jag förmodar att på kvinnoavdelningen är dom också lika varann. I det här sammanhanget bryter det fram ett minne.

Vårt kompani på I 14 hade en kapten, stjärnprydd som det hövdes och åtstramad med koppel. Därtill såg han bister ut och rösten var knivskarp. För att bli utskälld av kompanichefen behövdes inga bravader. Jag blev en gång utsatt för en rejäl salva av honom.

Något år senare var regementet på ”turné” i hälsingebygd. Man slog läger kring Köpmantorget i Söderhamn och dukade långbord. Nämnde kapten kom in på tidningen för att inbjuda till ärter och pannkaka. I dörren stötte vi ihop. Han kände igen mig och intog nästan enskild ställning. Han i stjärnor och koppel, jag i sommardress. Jag blev tidningens utsände och satt vid kaptenens bord.

I vanlig ordning besökte jag på kvällen bastun i gamla badhuset. Vem stötte jag ihop med, om inte kaptenen. Men utan stjärnor och koppel och inget lullull. Han var som en människa med armar och ben och annat som dinglade. Den skällande kaptenen från I 14 var ju människa han också.

Men tänk, att det skulle behövas en bastu för att vi skulle kliva upp eller ner och mötas på samma plan. Tack för det bastun, för där råder sanningen!

Dagens korn:

Det är bättre att visa sig liten än att gömma sig och låtsas vara stor.

Arnold Norlind

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster