Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2000-12-27

Se den kärleken!

Egentligen skulle man väl kunnat låta den här rutan lysa blank idag. Så här på tredjedag jul, efter helgdagar med mycken mat, goan mat, släktkalas och trivsamt, är det väl ingen som orkar läsa den här slaskspalten när vardagen återvänder. Men uppdraget pockar på. Så lite granna får det väl bli. Passar det inte så är det bara att ta ett skutt över den.

Apropå ordet ”skutt” så kommer jag ihåg en liten tankenöt, såna där små gåtor som är aktuella vid julkalasen. Jo, familjen groda var ute på promenad. Så kom dom till en bäck. Först tog pappa groda ett skutt över, sedan mamma groda, därefter storebror groda och till sist lilla syster groda. När hon kommit över sa hon: ”Så där ja, nu är vi över alla fem!”

Sedan du funderat på svaret, så har du facit här. Lilla syster groda kunde i n t e räkna. Så lättknäckt var den nöten.

Det har gått åt mycken kärlek den sista tiden. Tänk vad massor av julpaket tomten har kommit med, små eller stora gåvor. En del kanske har givits av tvång, traditionen har påbjudit detta, släktskap har pådrivit givandet och man vet att ”dom ger, och då måste vi ge igen.”

Men frågan är nog ändå om inte till 97 procent så är drivkraften bakom klapparna KÄRLEK! Kärlek bakom varje paket som omsorgsfullt slagits in, kärlek bakom snörena som dekorerat paketen, kärlek bakom varje adress som skrivits, kärlek när pennan skrivit julklappsrimmen, kärlek som ett tack till nära och kära.

För att inte tala om alla dessa horder av julkort som skickats över landet och även över landets gränser. Och kanske röjer såväl klappgivandet som kortskickandet djupheter som skulle kunna travesteras med ord ur den gamla boken: ”Vi älska, därför att dom först har älskat oss.”

När jag grubblar över betydelsen av KÄRLEK, så minns jag vad som berättas om Göran Stenlund, en i den långa raden av fina pingstsolister, och hans hustru Rut, som också var honom en trogen pianist. De var så väl sammansvetsade, så när Göran stod på estraden och Rut satt vid flygeln, så behövdes det nära nog bara en blink från solisten så visste pianisten vad det gällde. Hon var hemma på tonarter och taktarter, och så körde de igång.

Men det kunde också hända att allvaret i budskapet blandades med festliga episoder, då Görans sinne för humor spelade ut för fullt register. Vid ett framträdande i Eksjö kom Göran helt spontant på en sång han ville sjunga och då, liksom de flesta andra gånger, var båda utan noter.

Den här gången hade kära Rut tagit sången alldeles för högt och käre Göran sprack efter en stund. Det blev tyst, och solisten vände ett förvånat ansikte mot pianisten och frågade med klagan i rösten, så hela publiken kunde höra det:

– Men Rut, ÄLSKAR du mig inte längre? Inte undra på om det blev stort jubel i lokalen.

Men Göran kunde säkert sin Paulus, som såg det så här: ”Kärleken är tålig och mild…”

Dagens korn:

För kärleken är ingen vind för kall.

Ryskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster