Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2001-01-17

Gammal man – utkörd eller ärad

Jag har en god vän i Stockholm. Vi kan kalla honom Valdemar, för det heter han. Det dröjer inte så förfärligt länge förrän han kan stå i givakt och ta emot folkets hyllning som 90-åring.

Jag tänkte på det här när vi helt nyligen passerat en åldersgräns. Får vi bara leva och ha hälsan i behåll så fyller vi alla en ny siffra under innevarande år.

Vi åldras alla, det rår vi inte för. Det är bedrövligt att behöva bli gammal. Det är så många som tittar på oss gamlingar med förakt. Vi rör oss inte så smidigt som vi gjorde förr, vi tänker lite söligare och en och annan åkomma vidlåder oss.

Men går vi till de gamla hävderna så finner vi tröst och känner oss ha rättigheter att stiga högre upp. Visst intar vi en hedersam placering när vi läser tredje Mosebok 19: ”För ett grått huvud skall du stå upp, och den gamle skall du ära...” Kanske vågar vi rentav sträcka på oss, vi gamlingar.

Nämnde Valdemar har för något år sedan gjort en upplevelse som han klart bekräftar föraktet för gamla människor. Han har blivit utkastad från Stockholms Kulturhus, där han sedan många år är kund på Stockholms Stadsbibliotek, beläget i Kulturhuset. Han är mycket kulturell av sig, vännen Valdemar, läser otroligt mycket och han har själv skrivit ett femtiotal böcker. han har varit uppe hos Kungen och fått kungamedalj i åttonde storleken för ”framstående insatser inom folkrörelsearbetet”. Så han år ingalunda okulturell.

Nu kom han alltså till Kulturhuset en kvart i elva för att återlämna ett par låneböcker. Just då skyndade en flicka ut genom dörren och Valdemar gick genom samma dörr. En vakt fick syn på honom.

– Hur har du kommit in? röt han.

– Jag har inte gått fönstervägen, skämtade Valdemar, utan genom stora entrén.

Men vaktmästaren var envis, i arga ordalag fortsatte han att ryta ”ut, ut”. Han tog tag i armen på Valdemar för att dra honom till rulltrappan. Men Valdemar protesterade och spjärnade emot och utropade ”släpp mig, släpp mig”. Men vaktmästaren dundrade ”ut, ut”, och fortsatte att knuffa Valdemar mot rulltrappan.

Orsaken till vaktmästarens ilska var tydligen att Valdemar kommit en kvart för tidigt. Tack vare den unga flickan. Entrédörren var fortfarande låst, och medan Valdemar väntade studerade han väggmålningarna i foajén. När vaktmästaren fick se honom skrek han igen och for våldsamt ut. Han fick upp dörren och körde ut honom.

Den beskedlige Valdemar gör reflektionen att hade det varit en ung man i hans ställe så hade han förmodligen inte blivit lika illa behandlad. Och hade det varit en ung flicka i kortkort, hade han säkert med gillande blick släppt in henne.

Men nu var det alltså en gubbe med keps, glasögon, hörapparat och jacka. Och den cirka 35-årige vaktmästaren vågade visa sin makt och myndighet och bära sig åt som en vettvilling.

Ja, det är sannerligen inte lätt att bli gammal. fast det finns förstås undantag. Men Valdemar tycker det kan vara lika motiverat med skyddsänglar för äldre människor som skyddsänglar för barn. Vi har många exempel på gamla som inte vågar sig ut på kvällarna i rädsla för att bli rånade. Många utsätts för väskryckning och andra brutaliteter.

Själv betraktar Valdemar sitt ”äventyr” i Kulturhuset som en bagatell i jämförelse med vad många gamla blir utsatta för. Han är ledsen men inte bitter över det som inträffade.

Nu är det många som slitit hårt i sina dagar och som bekänner att så bra som de fått på ålderns höst har de aldrig tidigare haft. Jag tänker på Herman, vilken som 90-åring hamnade på Forsgården. När han blev tillfrågad hur han trivdes, var svaret glasklart:

– Bra!Hit skulle man ha flyttat direkt efter exercisen.

Från den ombonade miljön behövde han aldrig frukta att bli utkastad. Som sagt: ”Den gamle skall du ära”

Dagens korn:

Döden har en god sida: Den sätter gräns för ålderdomen.

(Jean de la Bruyére)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster