Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2001-01-24

En historisk badbiljett

Det där hade jag alldeles glömt bort. Men nu har jag blivit påmind om att jag lördagen den 16 februari 1980 blev smått historisk i Söderhamn. Klockan 14.15 nämnda dag var jag den siste i världshistorien som löste biljett till bastubad i gamla badhuset.

Bosse Forsberg var med och tog för Kurirens räkning en bild när jag lägger biljettpengarna i handen på baderskan Maja-Lisa Åhlenius. Påpasslige Curt Hintze satte sedan saxen i Kuriren måndagen den 18 februari, och denna för Söderhamns stads historia så märkliga händelse har han bevarat för eftervärlden.

Utöver att jag var den siste biljettlösaren, så var jag också den siste som stod i duschen och drog i snöret och lät mig överspolas av det kommunala vattnet.

Söderhamns gamla badhus skulle lämna efter sig en nära 75-årig historia. Vid 15-tiden vred baderskan Edit Svedberg om nyckeln i ytterdörren och sen var det tji för folk att komma in för rentvagning. Visserligen stod ytterhöljet kvar någon dag innan maskinerna började dundra och riva ner, men se själva hjärtverksamheten i det avhållna badhuset hade stannat.

Bland de sista i bassängen fanns badentusiasterna Jörgen Lindblom, Lennart Östling, Thure Westling och Rune Gustafsson. Östling var något av en lokalpatriot, välkänd från sina yngre dagar då han sprang omkring på stan och ropade ut kvällstidningar.

Men sedan dess hade det gått åtskilliga solvarv och söderhamnspojken hade blivit gatuingenjör i Sollentuna sedan ett tiotal år tillbaka. Under alla åren hade han varje helg åkt hem till barndomsstaden Söderhamn och tagit lördagsbad i det ärevördiga och älskade badhuset.

I Sollentuna hade man sedan 1973 ett hypermodernt badhus som kostat 21 miljoner kronor, men inte kunde det ställa upp mot Söderhamns 75-åriga ”tvättinrättning”. I 21-miljonersbygget hade han badat bara en enda gång.

Han gick i god för att ingenting kunde jämföras med Söderhamns gamla badhus där han badade första gången 1938. Då följde han som tvååring sin pappa i badet. Nu på avskedslördagen bävade han för hur nästa lördag och kommande lördagar skulle upplevas. Ingen badresa till Söderhamn mera.

Baderskan Edit Svedberg intygade också att det hade rått något av begravningsstämning den sista veckan. Hon tyckte det skulle bli långsamt efter alla glada badare. Det är bara trevliga människor som badar, intygade hon, men hon visste grundorsaken: ”Dom blir så snälla av bastun!”

Det hade gått många turer fram och tillbaka inför badhusets vara eller inte vara. Olika aktioner hade satts in, många entusiaster arbetade hängivet och på olika sätt för att stoppa rivningen och de bedyrade bevarandevärdet.

Många funderade väl om man inte skulle följa förebilden från striden kring almarna i Kungsträdgården, men att gå så handgripligt tillväga var de snälla badande Söderhamnsborna alltför snälla för.

Så det blev som det blev. Och nu är de gamla stridigheterna glömda, och vi som fortfarande är snälla bastubadare trivs utmärkt med det kommunala badvattnet på Hällåsen.

Såvida man inte så småningom kommer in på samma linje som en personlig bekant, som avskydde allt vad bad hette. Envetet höll han fast vid sin regel: ”Är kroppen frisk, så håller den sig ren själv”.

Dagens korn:

Motion är bara strunt Är du frisk så behöver du den inte, och är du sjuk så bör du undvika den.

Henry Ford

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster