Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2001-01-31

Skruvmejsel och flygande tomtar

Häromdagen när jag såsom morfar var ute med barnvagn i vilken vår niomånaders kanadafödde gullplutt vilade sovande, såg jag på långt håll att jag skulle korsa vägbanan för Bo. Han gav mej ett tillrop: ”Var får han allt ifrån?” Det skulle vara istället för det sedvanliga ”hej”!

Jag förstod att Bo var läsare av Kuriren, för där återkommer nu och då en tvåspaltig annons i vilken jag figurerar och där ovanstående fråga ställs. Jag svarade Bo att det är så olika från gång till gång. Ibland kommer uppslagen så det är bara att tacka och ta emot. Andra gånger vrider man sig i förtvivlan, men alla fönster tycks vara stängda. Så är det nu.

Men just som jag satt papperet i maskinen, lutar ansiktet i handflatorna och försöker samla det lilla som snurrar i tankemaskineriet, så ringer telefonen. Jag hoppas att det är någon omtänksam person i andra änden. Joo, mycket riktigt. Det är Bengt-Olle som vill bli intervjuad i den här spalten.

Men han vet inte vad han vill bli intervjuad om, och därför rök också den uppslagsändan all världens väg. Vi bytte några tankar om sandningen av den glashala byvägen, men sådant kan man ju inte föra vidare i intervjuform till allmänheten. Så det står fortfarande på nollpunkten.

Just då faller ögonen på en tidningssida, där Täppas talar. Sidan härrör från förjulstiden, och den har vi för länge sedan lämnat. Men julminnen kan man ju inte få nog av, inte om man är en gammal gubbe, som barnsligt lever kvar i barndomens jular. Och det gör jag. Jag hakar på vad Täppas förtäljer.

I sin barndom funderade Täppas varför pappan alltid hade ett ärende ut just som julafton skulle nå sitt klimax. Ett tema som alltid återkommer, även i de bästa familjer. Och just när pappa var ute så kom tomten. Täppas tyckte det var lustigt att tomten hade skor som liknade pappas. Men jag anar varför; båda var väl köpta hos Knapps eller Skokompaniet.

Men när Täppas blev mogen och själv fått barn så upprepades historien, fast i annan form. Pappa Täppas måste alltid gå över till grannen på julafton och låna en skruvmejsel. Och i dessa komprimerade minuter kom alltid tomten. Fast skruvmejseln kom väl ändå till användning!

Jag gick aldrig ut på julafton när barnen var små. Det fanns andra och bättre metoder. Man hade ju Hälsinge Flygflottilj att anlita. När det var dags så lyfte jag på luren och barnen trodde att jag ringde till flottiljen. På andra sidan skogsbacken bodde Svedbergs, och där på gårdsplanen skulle helikoptern med tomten landa.

Så satte vi oss vid fönstret i det mörklagda sovrummet och blickade ut mot skogsbacken, som var insvept i julkvällens mystiska mörker. Och mycket riktigt. Efter en stund kunde vi skönja en dinglande ljuslykta som kom allt närmare. Och den bars av – tomten med säck på ryggen. Ibland var det bara en tomte, en stor en, ibland var det en stor och en liten. Vilket jubel i sovrummet.

Men tomtarna var alltid lika snälla jul efter jul. Det blev kramar och kärleksbetygelser och så belönades de med choklad, knäck och frukt.

I den gamla goda tiden när vardagen återvänt och flygflottiljen hade aktiviteter i luftrummet ovan norralabygden, så kunde det hända att barnen högljutt sammankopplade flottiljjättarna med tomtar och julklappar.

Men nu är den tiden förbi. Nya släkten ser ingen maskin landa på Svedbergs gårdsplan, ser inga tomtar komma strövande över skogsbacken. Hälsinge Flygflottilj är nedlagd, Hälsinge Flygflottilj finns icke mer.

Man får väl ta till andra metoder. Om inga andra möjligheter öppnar sig så kan man gå till grannen och låna en skruvmejsel…

Dagens korn:

Det som skrevs utan möda läses i regel utan nöje.

Samuel Johnson

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster