Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2002-04-10

Tågresa och spårbrist

Stockholm i mitt hjärta! Är det inte så Lasse Berghagen sjunger. Endera måste han väl då ha ett förfärligt stort hjärta eller också har han ett omänskligt litet Stockholm.

Det är nog en stor konst att komma sams med Stockholm. En annan som kravlar fram i hälsingemyllan har svårt att känna trivsel i stressen. Det kan inte vara Gud som skapat Stockholm med all oredan. Han har skapat landet där sjöarna le.

Gud är inte oordningens Gud, (1 Kor. 14:33) och då kan man inte trivas och trängas bland tunnelbanor och all olidlig jäkt. I angivet bibelställe nämns också att han är fridens Gud. Han gillar ordning och reda.

Sen är det också så att Stockholm ligger förfärligt långt borta, och nu när våren kommer och vårbruket börjar och Gud ska ha hjälp med trädgårdarna så finns det rakt inte tid att roa sig med huvudstadsbesök. Svårt är det också att komma dit och hem om man ska åka tåg som rullar fram på skenor.

Vi gjorde ändå ett försök häromsistens. Det där med tågtidtabeller och tidsangivelser får man lägga åt sidan om man bestämmer träff med någon därnere.

Rätt som det var så stannade tåget till. Skogen stod tät utanför fönstret. Ingen stationsbyggnad syntes. Skulle vi kanske ta upp någon liftare? Eller hade vi fått punktering? Vem vet hur hjulen är konstruerade på X2000 och andra nutida fartvidunder.

Men efter en stund skar tågmästarens röst genom tystnaden med förklaringen till resenärernas tröst: ”Orsaken till att vi stannat är att vi inväntar möte”.

Tur att det finns så vettigt folk vid spakarna så de lämnar förkörsrätt. De här små vilopauserna upprepades flera gånger, och tur var väl det. Och förklaringen var densamma: ”Orsaken till att vi stannat …” Märkligt att just vi skulle stanna och lämna företräde. Vi hade ju också betalat dyra biljetter. Men man ska inte gråta över spilld mjölk. Ner kom vi och hem kom vi. Men Stockholm gör man inte för nöjes skull. Jo, kanske det är bara just därför.

Det bästa med Stockholm är att få sätta sig på tåget och köra norrut mot Söderhamn och samma möten där skogen stod tät. Strax söder om Gävle blev det stopp. Så hördes tågmästarens hälsning: ”Anledningen till att vi stannat är spårbrist”! Är vi utan spår? Hur ska det då kunna fortsätta. Ingen panik. Alla satt lugnt.

En medpassagerare som suttit moltyst hela vägen från Stockholm och bara ätit en banan var hemmahörande i Gävle. Han var sakkunnig. ”Dom håller på att bygga om vid Centralen, och därför måste dom lägga ut spår innan tåget kan fortsätta…” Ingen panik. Alla satt lugnt.

Nåja, innan ny dag grydde så var vi i Söderhamn.

Det bästa med Stockholm är att få vända kosan mot Söderhamn. Och det bästa med Söderhamn är att få åka hem till Norrala. Det kan klaras av utan spårbrist och tågmöten.

Det här med tågresor kommer mej att tänka på hälsingebonden som gästade en släkting i Texas, vilken skröt över den väldiga staten som är större än hela Centraleuropa. Texasbon bredde på och skröt för att imponera på den lille hälsingen:
–Du kan ta tåget tidigt en morgon och bara åka och åka och på kvällen är du fortfarande kvar i Texas. Ja, du kan åka följande dag och natt också och ändå befinna dig i Texas.

Men släktingen hälsingebonden lät sig inte förvånas, utan avbröt vännen och sa:
–Vi har sådär långsamma tåg hemma i Hälsingland också!

Dagens korn
Att ibland stanna upp ett tag
kan vara enda möjligheten
att orka gå vidare.

Olle Wedholm

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster