Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2002-11-05

Politik och allsång

Jag är allergisk mot politik. Jag är nog född sådan. Det är inte lätt att ändra på den inställningen när man är gammal och stabbig.

Men jag brukar sätta saxen i lätt och lustigt som snuddar å politiken. Då kan jag le och inse att det finns humor även inom politikens ramar. Man ska inte vara så stirrande blind att man inte kan vika av till höger eller vänster.

Jag tycker mig spana in en glänsande pärla när jag läste en spalt i Nya Dagen. Han som hållit i pennan (ursäkta det slitna uttrycket i datans tidevarv) heter Birger och kallas opinionsredaktör. Han i sin tur har fastnat för en krönika i Aftonbladet där Hildebrandt spunnit på temat att ministrar inte får ha kul, bli kära eller tjäna bra.

På detta kväser Birger till med ”Det är naturligtvis nonsens.” Och opinionsredaktören håller räfst och reder ut begreppen på ett sakkunnigt sätt som gör att man kan börja tro på politiken. Birger visar på politikernas möjligheter i följande ordalag:

”De får både ha kul, bli kära och tjäna bra. Det är rent av till nytta för landet om de styrande är på gott humör, har någon att älska och dessutom är så ekonomiskt stabila att de åtminstone kan betala sina parkeringsböter och andra nödvändiga utgifter.”

Tack Birger. Det är inte utan att du fått en gubbstrutt att se med klarare ögon på politik och politiker!

Politik har ju med höger och vänster att göra. Det är inte lätt alla gånger att skilja på begreppen. En av Sveriges mera kända sångerskor i sin genre berättar hur svårt det kan vara när hon sitter vid ratten. Vid en biltur gav det den femårige sonen anledning konstatera: ”Du är inget bra på höger och vänster mamma. Men vet du vad, du är jättebra på bak och fram!”

Nu har vi helt plötsligt glidit över från politik till sång. Sången ädla känslor föder, hjärtats nyckel heter sång. Det har ju ryktats att Lasse Berghagen tänker sluta på Skansen. Vilken katastrof! Finns det någon vanlig Andersson eller Pettersson eller Lundström som är kapabel att ersätta honom? För allsången på Skansen måste väl rulla vidare utöver vårt land.

Vilket grepp allsången har om svenska folket. Är det själva företeelsen, den form som sången utövas i eller är det namnet? Allsång ja. Man var ung för längesen när man hörde det mera högtidliga ”unison sång” bytas ut mot ”allsång”. Kanske funderade man först vad det betydde när man hörde allsång utannonseras.

En av kämparna var kantor Davies som stod i så svetten lackade. Och han fick menigheten att sjunga i kanon ”Allting på jordens rund måste förgå, men vår fru Musica hon skall bestå!”

Känner ni till dess historia? Allsången föddes 1927. Det gick så till att Dagens Nyheter lyste ut en tävling för att få fram ett bra ord när många människor skulle sjunga tillsammans. (Detta gällde alltså inte körsång.) Man ansåg väl att ”unison sång” var för högtidligt och passé.

Tacka prästen Manne Eriksson i Svärdsjö i Dalarna för att vi fick ”Allsång”. Det var alltså hans förslag och han fick priset i tävlingen. På detta blev han tio kronor rikare!! Sjung svenska folk, och låt en tacksamhetens tanke gå till svärdsjöprästen.

Nu lämnar vi politik och allsång. Så ställer jag mig i all blygsamhet bredvid Henning Mankell. I sin krönika i Expressen 18 augusti 1999 skrev han att just när han ”satte papperet i maskinen” upptäckte han att det var hans 99:e krönika. Sen försvann han.

Just nu, innan jag plockar papperet ur maskinen, upptäcker jag att det här är krönikan nummer 200! Få se om jag sen gör som Mankell…

Dagens korn

Om du inte säger något
blir du inte heller ombedd
att upprepa det.

Calvin Coolidge

 

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster