Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2002-11-21

Guldfynd och köksjobb

Det kan vara guld det som glimmar. Att öppna en bok kan vara en guldgruva. Men då menar jag inte bara den text som en stor eller liten författare åstadkommit. Det kan också mellan pärmarna ligga lösa papper som är fina guldkorn.

Jag plöjde i en gammal anteckningsbok daterad så tidigt som 1915. Då hade varken jag eller många av läsarna skådat ljuset. Redan på ”öppningsbladet” hade ägaren gjort några anteckningar om Uppsala domkyrka, och där fick jag bekräftat en av de få kunskaper i geografin som sitter kvar sedan skolåren. Och när jag vill bravera så räknar jag upp de siffror som överensstämmer med 1935 års anteckningar.

”Uppsala domkyrka är 119 meter lång, eller mera bestämt 118,7 meter. Den inre längden är 107 meter. Den inre bredden 45 meter. Västra tornets höjd är 118,7 meter. Allt enligt tillförlitliga uppgifter år 1935 vid firandet av 500-årsminnet av invigningen.”

Men sen går vi tillbaka till ”guldfyndet”. Ett litet gulnat tidningsurklipp, som ställde frågan ”Vad är en miljard?” Idag bollar vi mycket med miljarder, men då tidningsklippet gjordes var det helt andra värden. Men siffrorna talar om vilka häftiga summor man rör sig med. Läs och begrunda:

”En miljard i guld fyller 45 järnvägsvagnar på vardera 10 ton. Om man växlar summan i silver behövde man 750 vagnar av samma storlek för att transportera den. Om man hade pengarna i 1-kronor, och en man skulle räkna dem, och behövde 1 minut för att plocka i 100 kronor, skulle räkneprocessen ta 10 miljoner minuter eller 18 000 år.”

Är det här sant, så visst är det otroligt! Och det var inget aprilskämt. Sådant sysslade inte det kulturbladet med.

Från guldfynd och orimligheter flyttar vi oss in i köket. Hur ska det gå med oss människor om ingen lagar maten? Vetenskapen säger att intresset för mat ökar men allt färre gillar att syssla med matlagning. Intresset har minskat med 15 procent. Allt flera, och det gäller framför allt män, yngre och storstadsbor, satsar på halvfabrikat, färdiglagat och andra snabba lösningar.

Eftersom vi är i köket kan vi karlar lära oss en läxa. Det är bevisat varför kvinnorna lever längre än männen. Jo, de diskar, dammsuger, städar och stryker mer än männen. Hushållsarbete är lika effektiv motion som joggning och gymträning. Vi karlar bör alltså diska mera för hälsans skull, lyder de visa orden. Men vad ska vi då göra med de inmonterade diskmaskinerna?

När jag ser på det ovan skrivna så inser jag att det är förfärligt torrt och oerhört tråkigt. Det är kanske inte många som stavat sig fram hit. Men jag fortsätter att traska på några torra rader. Ett så kallat kåseri ska ju locka till skratt. Det är nog den allmänna uppfattningen. Men så känner jag en viss tröst i vad en av de store kände, då han i sina unga och begynnande journalistår i en deppig period blev tröstad av en ännu större kåsör.

Det var den strålande journalisten Gits Olsson som öppnade dörren för den plågade unge kåsören, som trampade i bakvatten när han inte kom någon vart i humorskrivandet. Gits sa:

– Du grabben. Kom ihåg att du behöver inte vara rolig hela tiden!

Och den unge nybörjarkåsören slutade upp med att jaga skojigheter. Det visade sig snart att han fann sin melodi. Och han har hållit på sedan 1968. Men han bävar fortfarande när han skall fylla ett ark. Vare sig det gäller lustigheter eller mindre lyckade fullträffar.

Men det är konstigt med skrivandet och tryckandet. Läste just i en gävletidning hur hädangångne kulturskribenten Nils Göran Hökby uttryckte sig:

– Den som en gång fått en klick trycksvärta i blodet, blir sällan kvitt den.

Det är så sant som det är sagt. För min del började trycksvärtan på att smeta in sig i slutet av 40-talet. Och nog flyter den med i blodet än idag. Det är väl därför som gubben håller på och jollar sig fortfarande!

Dagens korn

Det är det du lär
efter skoltiden som räknas.
Eljest vet du ju bara
vad alla andra vet.

(Henry L. Doherty)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster