Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2002-11-27

John – 90 ung

Alla unga pojkar blir gamla gubbar med tiden. Om de får leva. Uttrycket gamla gubbar avskräcker många, och därför föredrar de att kallas pensionärer. I regel är de ett härligt släkte.

Den 27 november 1912 hände något i Filipstad i Värmland. En rödhårig pojke slog upp sina ljusblå. Han brukar kalla sig Forshagagrabb, men hans vagga stod i en hyreslägenhet intill den smalspåriga järnvägen i kvarteret Lugnet. En människa kan inte påverka var och när hon föds, men nog hade det passat bättre om det här livet fötts i kvarteret Stormen. För det skulle komma att blåsa rätt så friskt kring den här mannen.

Att födas den 27 november 1912 innebär att han i dag ska fylla 90 år. Och det gör han. Riksevangelisten, korstågspastorn, författaren och journalisten JOHN Gustav Waldemar Hedlund är av segt virke och han har stått kapprak i hårda vindar.

John Hedlund är alltså pensionär och det med råge. Men han har råg i ryggen och kan väl närmast betecknas som 90 år ung. Åldern kan ingen spjärna emot, och även om många predikstolar runt om i landet fortfarande frågar efter honom och skrivmaskinstangenterna inte hanteras lika energiskt som tidigare så är det naturligt att det inte längre blir samma aktivitet. En 90-årig pensionär har rättighet att säga ”nej tack” istället för ”ja tack”, som det alltid varit förr.

John Hedlund kom tidigt i kontakt med pressen. Hans första jobb var lösnummerförsäljare av Svenska Morgonbladet. Priset var 10 öre och slanten delades mellan utgivaren och försäljaren.

Sedan blev han springpojke i en bok- och pappershandel, men där fick han sparken sedan han råkat i slagsmål med bokhandlarens son. Det var hett temperament i den rödhårige grabben och färgen fick han ofta lida för bland kamraterna.

Så kom han in på evangelistbanan och under vintern 1937 fick han uppleva en minnesrik, gammaldags väckelse i Ljungby. En dag meddelade Svenska Morgonbladet att han blivit antagen till Missionsskolan i Lidingö. Blandade känslor grep honom, och han hade nog önskat att han inte behövt se sitt namn bland de antagna. Nu skulle evangelisten bli pastor.

Men alltid har predikstolen och skrivmaskinen hört ihop, och John har upplevt predikandet och författandet som två strängar på samma lyra. Sammanlagt har han för olika förlag publicerat ett femtiotal böcker och skrifter.

Han har varit öppen för nya grepp. Som till exempel när Povel Ramel hade sitt tält i Stockholm och körde Knäpp upp-revyn, så slog John upp mötestältet i Rålambshovsparken och kallade det för Väck upp-tältet. ”Det säger vad vi vill, nämligen väckelse,” sade han vid presskonferensen.

Ur 90-åringens ”dagbok” kan i korthet nämnas bl a :

  • I januari 1946 inbjöd Topsy Lindblom honom att tala till ungdomen på Nalen.
  • 1947 for han med familjen till Amerika och var aktiv där under 15 månader. Han förde med sig många idéer hem till Sverige. Bland annat ledde det till bildandet av Korstågsteamet med Artur Erikson och söderhamnaren Arne Fröderberg.
  • Teamets första korståg hölls i Sala med start i januari 1955. Från Söderhamn ordnades då extratåget ”Korstågspilen” med 300 resenärer, och under resan sjöng Artur från en studiovagn och John höll en ”hjulpredikan”.
  • Till Söderhamn kom korståget vintern 1958, då Missionskyrkan var välfylld kväll efter kväll i flera veckor. John är klädmedveten och från Amerika hade han färggranna slipsar med sig hem. Gamla tanter i Söderhamn var nyfikna och måste kväll efter kväll gå för att kolla slipsarna! Så sades det i alla fall.
  • Ett nytt mötesinslag lanserade John i sina korståg i och med utfrågningen av partiledarna under valåren. Ett 20-tal partiledare ställde han mot väggen. Fem statsministrar grillades, därav Olof Palme sex gånger.

Det här uppräknade är bara ett skummande på ytan. Men nu får det räcka. Papperet tar slut. Och till sist kan vi låta den glade och pigge pensionären tala visdomsord till sina ”kolleger”/pensionärer:

  1. Acceptera din ålder med tacksamhet och glädje!
  2. Bed Gud om nåd att på ett rätt sätt kunna använda tiden.
  3. Det är en förmån att vara gammal!

Dagens korn

Var tålmodig nog
att leva en dag i sänder -
släpp gårdagen och koppla av
morgondagen tills den kommer.

(Joseph Fort Newton)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster