Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2002-12-18

Usch, tocken vinter!

”Nu står jul vid snöig port, klappar på och myser. Kära barn släpp in mig fort, här står jag och fryser.” Så sjöng vi i skolan i gamla tider.

Fryser! Ja, det kan väl höra vintern och julen till. Men att 85-årsjubilera en vinter och jul då kriget dundrade, det var brist på mat och sådant som skall förgylla en högtid?

Jubilera, neej, men det kan vara hälsosamt att se hur de kunde ha det i den så kallade gamla goda tiden. Men nog var julen 1917 allt annat än god. Vad har vi för anledning att klaga idag? Javisst, det är mycket snö i skogen och det kan vara svårt att ta sig en julgran. Men i stort sett så är det väl bagateller.

Jag dyker ner i en dagbok, där Lars med en härlig piktur fört pennan, doppad i bläck. Och den kan väl få 85-årsjubilera i mysig julstämning.

”Bara snöväder och kallt i julhelgen, riktigt ruskväder”, konstaterar han så där deprimerat. ”Så dalar även 1917 i det stora världskrigets tecken, med dyrtid till en före krigsutbrottet oanad höjd. Kriget har nu varat i tre och ett halvt års tid.”

”Julhelgen 1917 skall nog komma att leva i minnet och omtalas för senfödda släkten som en ovanlig jul”, skriver han, och framhåller bland annat den stora ljusbristen som gjort att många julottor i landet måst inställas.

”Vi hade otta i kyrkan, men ljusmängden var mycket inskränkt. Julljus har utdelats på kort och många blev utan.”

Många blev utan lutfisk, som kostade 4:50 kr per kilo, och övrig traditionell julmat kunde man inte få för pengar. ”All import är avstannad sedan lång tid. Till jul kom det lite kaffe, ett hekto per person och ett hekto risgryn, det är allt på många månaders tid. Strösocker är under ransonering, tillika med mycket annat. Tvål som förr kostat 25 öre kostar nu 1:50 kr.”

Kaffet lyste med sin frånvaro vid festligheter. Som exempel: ”Nyårsdagen hölls söndagsskolfest med servering av mjölk och bröd.”

”Fotogen har inte funnits i höst, så de som inte har elektriskt ljus får vandra i mörker. Visserligen kan de besvärliga karbidlamporna vara bra att ha då inget annat lyse finns.”

”Smöret kostar 6, 7, 8 kronor kilot, för en vedfamn får man böta 40 kronor. Mjölk betalas med 30 öre litern i stan.”

”Så nog blir det minnen från de stora krigsåren 1914 - 1917”, har pennföraren noterat. ” Men åren de gå, och nu börjar 1918”, om det nu var något att hoppas på ...

Men ack, vad kvicksilvret kröp ihop långt därnere under januari. Snöstormar och ovanligt kallt över hela landet veckan 7-13 januari.

Sen kommer siffror som man faktiskt kan ifrågasätta sanningshalten i, men de var förmodligen förmedlade genom dåtidens dagstidningar.

Kan det vara möjligt? 40, 50 och 60 grader! I Åsele i Lappland 63 grader en dag. Lägsta häromkring var nog Ljusdal med 43 grader den 9 januari. Även hemma i Norrala kröp pelaren ner till 30 grader.

Det är som om Lars tröttnat när han kommer med slutklämmen: ”Usch, tocken vinter!”

* * *

Ja, det var julen och vintern 1917-1918. Hoppas att vi inte behöver känna av samma skrämmande förhållanden i nuläget. Och därmed är det en från hjärtat gående önskan jag sätter på pränt. Ta åt Dig så mycket Du kan: GOD JUL! och av bara farten så åker det också med GOTT NYTT ÅR! Och lika självklart att Du läser Kuriren så läser Du förstås också Luk. 2:1-20. Båda hör till en God Jul.

Dagens korn

Det är inte underligt
att folk fryser när
så många kallpratar och
vinkar med kalla handen.

(Saxe)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster