Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-01-09

Välmenad ”baktalning”

Om detta har jag skrivit förr! Känns uttrycket igen? Jo, det härleder ju från Jan Myrdal. Han är inte rädd för att upprepa sig. Inför julen berättade jag om julen 1917, alltså för 85 år sedan. Det var då jag ”grävde” i dagboken efter Lars, när han kom med slutklämmen efter en utförlig beskrivning om kulan och dyrtid: ”Usch, tocken vinter!”

Det är ju också vad man kan säga om den innevarande. Vargavinter! Jag drar mig för att önska God fortsättning. Alla man möter med nerdragna vintermössor säger ”usch”. Den här julen har också inneburit något av dyrtid. Kylan därute kräver ju motstånd för att det ska bli skönt inomhus.

Det går åt massor med olja, den bara rinner igenom, har man vedeldning med ackumulatortank så räcker inte de stora vedklumparna länge och en säck pellets rinner som strösocker i sockerkaksbaket. Och hela arsenalen kostar pengar. Massor med pengar. Även om man har slangar som grävts långt ner i marken och berget så är heller inte den värmen kostnadsfri.

Visst kan man tala om dyrtid. Men en vill väl inte gärna avstå den goa värmen. Och så ser man fram mot tider i gröngräs och hammock med förhoppning.

Var man än stöter ihop med folk så är det vädret som är den lösande faktorn. Men man kan ju också helt ofrivilligt få lyssna till samtal som gör en i högsta grad fundersam. Dom stod där i gatuvimlet och ventilerade angelägna dagshändelser på tidningssidorna och livet i stort. Det var Sally och Olivia. Förundra dig icke över att jag hajade till när Sally högljutt deklarerade att ”varje onsdagskväll ligger jag med Fyng”. Min omedelbara tanke var att det här måste utredas.

Falska beskyllningar? Vad sprider kvinnan för rykten? Jag måste invänta damernas skilsmässa och då gick jag direkt på Sally. Hejade så artigt jag kunde och bad att få en förklaring till varför jag var inblandad i hennes privatliv. Egentligen en kvinna som jag som mest hejat på tvärs över gatan någon gång. Och hon hade hejat lika artigt tillbaka.

Men upplösningen på hela historien var i högsta grad positiv för min del och hjärtklappningen återgick i normalt tempo. Sally skrattade mig rakt i ansiktet och jag accepterade hennes förklaring.

– Jo, sa hon, jag jobbar hela dagarna och hinner inte läsa Kurren förrän jag lagt mej på kvällarna. Och på onsdagskvällarna slår jag alltid upp och läser din spalt allra först. Farligare än så var det inte!

Och hon fortsatte:

– Nu är det nytt år med nya tag. Fortsätt bara!

Och jag tackade för en fullt legitim förklaring. Faktiskt riktigt uppmuntrad inför det nya året.

– Är det inte värre, så låt gå.

Det är inte utan att man den hårda vintern till trots kan kosta på flera eventuella läsare: ”God fortsättning på det nya, kalla året”!

Dagens korn

Jag avundas ingen
som vet mer än jag,
men tycker synd om
dem som vet mindre.

(Thomas Browne)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster