Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-02-26

Mallorcafest med schnitzel

Jag tog en nummerbricka i sjukhuskön. Det var flera stycken före mig, och jag fick ge mig till tåls. Bordet var fullbelamrat med en stor hög tidningar och av bekvämlighetsskäl tog jag den översta. Det var en tjock fruntimmerstidning av fin kvalitet. Innehållet var föga intressant för en gubbe, men jag måste ju bläddra ”bort” väntetiden.

En rubrik på pärmen fångade dock intresset. Där stod ”Mysiga Mallorca” och jag slog upp den anvisade sidan. Nöjde mig med ingressen. ”Intensivt nattliv, hänsynslös shopping, härliga stränder och vackra vyer. Men det bästa av allt på Mallorca är kanske maten! Den är lite hemtam och exotisk som själva ön.”

Det där fick räcka. Förresten började kön minska så jag skulle ställa upp när som helst. Men det där var nog för att dra tankeverket bakåt i arton år. Hon och jag var därnere nästan vid den här årstiden och hälsade på dottern som hade fått en åtta månaders tjänstgöring som kantor i svenska kyrkan hos före detta Sandarneprästen Sixten Klemetz.

En väldigt intressant och givande vecka. Fantastisk natur, vackert väder och värme så att till och med en annan som rädes kylslaget badvatten kunde ta ett dopp och skölja av dammet. Och solen gassade.

Men se människan lever inte bara av intensivt nattliv, hänsynslös shopping, härliga stränder och kulturbegivenheter, sådant som betecknas andlig föda. Det måste vara något att fylla magen med också.

Vi gick ut och åt. Hon och dottern spanade in spännande exotiska anrättningar, och av ren nyfikenhet valde de det mest tillkrånglade. Spänningen och smaklusten fick snart nog sitt lystmäte, och tallrikarna var ingalunda renskrapade när de sköt dem ifrån sig och tackade för maten. Detta upprepades dag efter dag.

”Nå, men du själv då?” hör jag eventuellt nyfikna fråga. Håller jag månne detta hemligt. Näej, ingalunda. Ska man äta, så ska man äta sig mätt, och då väljer man sådant man begriper sig på. Nyfiken var jag alls inte på vad hon och dottern valde. Jag pekade på det som i sammanhanget var närmast att betrakta som husmanskost.

Fyra dagar i rad beställde jag in wienerschnitzel!! Tro mig, men jag åt med god aptit varje dag och lämnade bordet full av mättnad och tacksamhet för att det på Mallorca fanns schnitzel tillagad speciellt med tanke på att jag skulle uppsöka den sagolika ön.

Sen blev hon och jag som gäster på ön och ägande en dotter, som ställts till förfogande vid kyrkans orgel, speciellt inbjudna till en grisfest med allt vad det innebar av sång och musik. Och man åt och mådde bra.

Fyra dagar wienerschnitzel och en femte dag med grisfest, det var grejer det. Nästan så att aromen sitter i näsborrarna ännu efter arton år.

Ett gott råd till Mallorcaresenärer in spe; se till att ni får minst fyra dagar wienerschnitzel och en rejäl grisfest. Då kan ni vända hem mätta och belåtna.

Dagens korn

Människan ska leva
icke allenast av bröd,
utan av allt det som
utgår av Guds mun.

Bergspredikan

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster