Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-03-05

Bollsparkeri i Hagaborg

Bastu är hälsan. På Hällåsen möts gubbarna och då ventileras gammalt och nytt, forntid och framtid. Ingvar släppte loss en del från 30-och 40-talen då det var olympiska lekar hemma på hans pappas tomt, ovetande om att man störde den därunder vilande Norralamannen. Flera av OS-grenarna avverkades, och så här efteråt inser han vilken fara det var med stavhoppningen, där den sylvassa ”snesen” användes som stav.

Ingvar hade en gång intervjuat Karl i Haga, som då nått de 80 åren. Vilken gruva det var att ösa ur, när det gällde idrotts- och nöjeslivet i Borg på 20-talet. Hagaborgs IK bildades 1922 och det var drabbningar både på Brolins täkten och på Vassen.

Något seriespel förekom inte, men ack vilka drabbningar mot bland annat Väster- och Norrtull, Mohed, Sandarne och andra storheter. Utrustningen var vad var och en hade att hänga på sig, och det var inte många fötter som var beklädda med fotbollsskor. Den stora stjärnan i Hagaborg var Verner Norin, rena Brunkebergspumpen.

Resturerna företogs mest med cykel, och någon gång slog man på stort och nyttjade Boqvists buss. Vid en sådan resa till Mohed, för att inviga en ny bollplan, fick bussen punktering på Blötängarna. Men som tur var kom Oscar Eriksson med T-Forden efter, och den embarkerade spelarna. Det var stadiga fjädrar på den bilen.

En annan gång skulle Hagaborgs IK till Sandarne. När man stod startklara med cyklarna visade det sig att laget saknade målvakt. Men på Vassen hade zigenare slagit läger, och där hämtade man den spänstigaste och mörkaste killen, som man tog med på en pakethållare. Sandarnespelarna gjorde stora ögon när hagaborgarna rusade ut på planen med ett mörkhyat nyförvärv. Det var en flott entre, har Karl i Haga berättat.

Eftersom det inte var några målnät uppsatta på den tiden hände att en kanon förpassade bollen långt in i Vassen-skogen och det kunde ta minuter och kanske halvtimmen, innan man efter intensivt letande hittade kulan. Sedan rullade den igång.

Idrottsplatsen i Vassen var även festplats, och det gick ibland lite stökigt till när rallarna från Ostkustbanebygget uppenbarade sig. Dom var storväxta, och särskilt mindes man ”Finnskogens fasa”. Det var bara Oskar Lemberg som klarade av honom.

Musiken vid danserna sköttes mest av duon ”Skriet i natten”, i vilken konstellation inneslöts Emil i Hamre på dragspel och Karl i Haga med fiol. En annan trogen musikant var dragspelaren Hubert Ullberg.

Ingvar avslöjade också att han själv deltog i senare tiders danskvällar på Vassen, då man ordnade belysning på ett mindre legitimt sätt, men det är preskriberat. Från en gammal förfallen elledning kopplades trådarna, och saken var klar. Strömmen strömmade till. Bergvik och Ala ska ha tack, tillade Ingvar.

När det blev modernare tider upplöstes Hagaborgs IK, och Norrala IF, som bildades 1932, tog över läderkulan.

Den där berättarstunden som Ingvar hade för länge sedan tillsammans med 80-årige Karl i Haga, då alla dessa - och många flera - hagaborgsminnen plockades fram, blev för Ingvar oförglömlig. Och tack vare bastun på Hällåsen, då Ingvar berättade för mig, gav pratstunden uppslag till den här rimpan. ”Från fäder har de kommit...”

Dagens korn

Du står inte bara
i ansvar för vad du
säger, utan också för
vad du låter bli att säga.

Martin Luther

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster