Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-03-12

Jag med sex husmödrar

(del 1)

 

Drömmen är att bli journalist. Många unga hoppas på en spännande framtid i det yrket… Att vara journalist kan förstås vara ett fantastiskt arbete… Att få vara nyfiken… Att få RESA…! Så skriver journalisten Arne König i sin krönika i tidningen Impuls.

Att få resa! Ja, lite av det har man väl fått smaka på. Ända neråt Maråker, uppåt Trönö, utåt Enskär. I skrivandets tjänst. Joo då, man har väl raspat ihop några rader som följetong från en Kurirenresa till Amerika också.

Men nu drar vi lite norrut och dyker ner i minnenas skrymslen. Då var man omgiven av sex husmödrar från olika delar av landet.

Och på flygturen upp till Östersund för vidare befordran till Kallgården i Jämtland hade man som bänkgranne Torsten Adenby och journalistkompisen Margareta Norbäck, tidigare kollega under några år på Söderhamns Tidning. Sedan skildes våra vägar. Hon började på Husmodern och jag på Kuriren.

Marga hade konstnärliga anlag, som jag i min enfald inte kunde begripa mig på. Vid det här draget jobbade hon på Husmodern, och kunde berätta hur hårt klimatet var. Ville ledningen frysa ut en stackars journalist så blev vederbörande ”instängd” på ett rum och fick sitta dag in och dag ut utan att bli tilldelad ett jobb. Annat var det för mig att få komma till snälla Kuriren i Söderhamn.

Det här var en händelse på hösten 1959. Husmodern hade utlyst en tävling bland svenska husmödrar, som fick i uppgift att med 100 ord berätta om sitt intresse för skog och bärplockning i allmänhet och hjortronplockning i synnerhet. Belöningen var en flygresa till Kall där de under en vecka skulle få gå i skogen och plocka hjortron. Drygt 6 200 husmödrar drömde om att bli delaktiga. Juryn på fem personer (i vilken bland andra Adenby ingick) hade ett mycket knivigt arbete.

En av de lyckliga i sextetten var fru Ingrid Lundgren, 58 år från Haga i Norrala. Kuriren blev inbjuden att med bil skjutsa Ingrid till flygplatsen utanför Sundsvall, och uppdraget föll på mig. Flyg till Östersund och där hämtades sällskapet (i vilket Fyng ingick) med buss upp till Kallgården. Där basade konsertsångare Torsten Hising, och det garanterade välljud som skön kvällsunderhållning.

De flesta husmödrarna var väl kvinnor som knappast visste vad semester ville säga. Äldst i gänget var Rut Svensson från Kungälv 65 år, och lägst låg Ulla Wahlström, Sunhultsbrunn, 38 år.

Nämnda Rut Svensson hade sannerligen gjort rätt för hjortronplockarresan. Förutom att hon slitit och arbetat så långt tillbaka hon kunde minnas, hade hon fött tolv barn till världen.

Hälsingebidraget Ingrid Lundgren från Haga i Norrala visste också vad det ville säga att ”odla bygd och bryta mark”, när hon tillsammans med maken Olof byggde upp det så kallade Per Albin Hansson-torpet. På grund av makens sjukdom tidigare och vistelse på sjukhuset sedan lång tid tillbaka hade hon ensam fått sköta djuren och allt det till torpet hörde.

Ingrid berättade på sin tid hur lättvindigt det var att bli vinnare av flygresan. – När jag såg om tävlingen i Husmodern så raspa jag ihop ett brev på tio minuter, och då jag läste upp det hemma, så skratta dom åt mej och sa att jag skulle skicka in bidraget. Jag började med stor bokstav och slutade med punkt, så enkelt var det, skämtade hon.

Nu måste det få bli punkt här också, för papperet räcker inte till. Poängen med resan och hur husmödrarna hade det, får vi spara till nästa vecka. Fortsättning följer alltså. Vi hörs!

Dagens korn

Ur barnamun: Farmor betalar barnbiljett på bussen.
På det viset spar hon pengar och känner sig tio år yngre.

Nanna 6 år

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster