Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-03-26

Skidor i fjällen – skönt i stugan

- Du är ju inte det minsta solbränd fast du har varit i fjällen en hel vecka.

Neej, det var bara att erkänna. Men den uteblivna solbrännan, som ju är en viktig faktor att räkna med för alla fjällfarare, hade sina givna orsaker. Dels är man skapt med en ytbeläggning som inte lämpar sig för solbränna, och dels var det mera solfrånvaro än solnärvaro.

Detta i sin tur ska inte Skaparen som sköter den himmelska jalusifråndragningen beskyllas för, han har ju sitt schema hur dagarna ska fördelas för påsläppet. Och när Hon beställde stugan och prickade in veckan så var Hon inte samstämd med den Allvise. Och så fick vi ta det som det blev. Men man ska ju inte gråta över spilld mjölk, som de kloke brukar säga.

Men man kan ju vara glad över en sak beträffande solen. När vi satte oss i bilen för hemresa så hånflinade en brännande sol från en klarblå himmel emot oss genom sidorutorna. Och vi mötte resenärer med skidor på biltaken och skotrar på släpvagn när vi for söderut och de var på väg norrut mot sol och vita vidder. Vi for hem från våra strapatser och de andra reste dit för att ta nappatag mot sol, smältande snö och vallabekymmer. Åja, dom får nog sitt dom också.

I sanningens och ärlighetens namn ska förstås erkännas att lite sol var det i alla fall. Men mesta tiden gick åt för att promenera och kura ihop mot stormen. Och i ryggsäckarna hade vi matsäck med smörgåsar och choklad och kaffe och apelsiner, men det åt vi upp inne i stugan när vi återvänt från de tappra försöken utomhus.

I den situationen rann det här på:

Mesta tiden dåligt väder
tur vi hade varma kläder
då när stormen ven på fjället
kura vi i lånta tjället
och när molnen sprack en dag
solen stråla fram ett tag
vi sprang ut och skidor spände
vindsnabbt upp på fjället rände
störda utav skoterdån
mot fjällnatur omänskligt hån
moderna tidens marodörer
som busar uppå fjället körer
men dom har bråttom, vi har tid
därför månar vi om frid

Stillheten som hör fjället till är för alltid bruten. Det smattrade och fräste och det var bara att se upp för vidundren. Om någon för sinne med statistik ägnade sig åt en vetenskaplig undersökning skulle han säkert komma fram till att det i dagsläget går fem skotrar på en skidåkare. Men dom tycks ha roligt och bekvämt dom som sitter och drar i gasreglaget. Om det är nytta eller lek får väl vetenskapen deklarera. Fast visst är det härligt att åka skidor i fjällen.

***

Från Kariknallarna i Härjedalen till Siewert Öholm är steget ganska långt, men i Fyngs funderingar åker de med båda två i samma sammanhang. I stugans lugn och ro på kvällarna satt Hon med den inbyggda stickmaskinen och förfärdigade något i klädväg åt sina barnbarn. Jag grävde i den digra tidningshögen som hör stugan till och lät ögonen flykta över. Det är intressant, alltid finns det något.

Då stötte jag på Siewert Öholm. Hans fru heter Ann-Britt och styr Aspa herrgård. Hon gör inget väsen av att hon är gift med Siewert, det hör liksom till helt naturligt. Därför blev en dam som gästade herrgården överrumplad av svaret när hon viskade till Ann-Britt:

-Tänk, jag tyckte jag såg Siewert Öholm därinne i salongen nyss, ni vet han från TV.

-Det stämmer, han sov över hos mej i natt, svarade Ann-Britt lugnt och stillsamt.

Dagens korn

Sol ute, sol inne
sol i hjärta och
sol i sinne

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster