Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-04-09

Sång, sång, bara sång!

Nu ska det bli sång och musik för hela slanten.

Om jag säger Nicolina, så säger du omedelbart Anna Öst. De hör ihop. Unga friska jäntan fyller 93 år den 15 maj. Hon hör bra, hon ser bra och hon sjunger bra, men vänster ben har svårt att hänga med. Och det har det väl rätt till som hängt med i så många år.

Nu siktar hon in sig närmast på Östgalan i Edsbyns Pingstkyrka den 27 april, då hela klanen Öst och många därtill har huvudrollen.

–Visst ställer jag upp, om ingenting kommer i vägen, säger hon, då jag får henne på tråden.

Jag minns Anna när jag var nio år, då hon fladdrade omkring på Bodins bondgård i Norrala, där nu Forsgården ligger. Hon var 21 år då.

–Det var 1931, säger hon med färskt och friskt minne. Jag var piga där en tid. Dom hade två pojkar, Jonas och Lasse. Dom skötte mjölkningen, men annars ägnade jag mej åt det mesta som hörde en bondpiga till.

Numera sitter hon hemma i sin lägenhet på Västergatan i Edsbyn. Men rullar ingalunda tummarna. Hon stickar och hon stickar. Helt nyligen lade hon sista handen vid specialstrumpor till brodern Erics dotterdotterdotter som är dansös i Tyskland.

–Och nu håller jag på och stickar strumpor till dotter Sivs son med familj på sex personer i Skövde.

Musik har det varit och är fortfarande i Anna Östs liv. Första gången hon stod offentligt med gitarren var i tidiga tonår i Missionskyrkans juniorförening i Edsbyn. Så där mera offentligt uppträdde hon med fiol i Viksjöfors tillsammans med dragspelaren Viktor Jernberg. Oj, vad nervös hon var. Stråken fladdrade som en lärkvinge över strängarna, beskriver hon.

Sedermera gifte hon sig med Viktor. Anna turnerade sedan med egna grupper, det var Hälsingeflickorna och därefter Spelmansflickorna.

Anna slog in på den andliga banan 1971, och den andliga sången blev huvudmelodin. Fast fortfarande får hon ”dras” med Nicolina på mångas begäran. Knappast ett uppträdande utan att Nicolina ska låta höra sig.

Tänk, att vara 93 år och vara så pigg och i verksamhet. Hon ber till Gud varje kväll innan hon somnar att få vakna till en ny dag, och på morgonen blir det tacksägelse för att hon får vandra vidare. Och receptet för den pigga Anna?

–Jo, säger hon, det är Gud och Alvedon som håller mig uppe!

***

Nu från en 93-åring till en 150-åring i sångens tjänst. Det är Orphei Drängar (OD) i Uppsala. 1853 bildades den celebra kören, som intar en särställning i svensk manskörssång. Ja, rentav står sig högt i världsklass inom genren.

Kören bildades på initiativ av kyrkoherden i Vintrosa, Jonas Widén. Körens uppgift var att utgöra en elitkör bland studentsångare.

Man tog namnet från Fredmans epistel nr 14 ”Hör i Orphei Drängar” av Bellman. Första dirigenten var O. Arpi, och i nedstigande var Hugo Alfvén den femte i raden åren 1910-1947. Från 1951 övertog Eric Ericson dirigentpulten och nu sedan åtskilliga år tillbaka är det Robert Sund som dirigerar. Under helgen har OD firat 150-årsjubileum med stort pådrag.

Som 21-åring befann jag mig i Uppsala under några dagar och stod redo att åka hem. Då uppenbarade det sig att OD skulle fira 90-årsjubileum med en konsert i Universitetets aula. Vilken chans att få lyssna till skönsång. Tågbiljetten byttes ut mot konsertbiljett. Hugo Alfvén var dirigent och i sångarskaran kunde man igenkänna Olle Björling 34 år, Jussis bror, intagande en framskjuten plats. Det blev en inspiration för mig på manskörssångens bana.

***

Så ser jag att sångerskan Winifred Larsson, 89 år, har avlidit i Minneapolis i USA. Föräldrarna var svenskar och utvandrade på 1800-talet. Hon besökte Sverige 15 gånger och bl a var hon i Söderhamn under SM på skidor 1951 och medverkade i kampanjmöten i Missionskyrkan tillsammans med riksevangelist John Hedlund. Hennes röst och helhjärtade kristna budskap, när hon sjöng till egen cittra, väckte uppmärksamhet och beundran överallt.

Därmed sätter vi punkt för en seglivad treklang i sångens tecken.

Dagens korn

Sången är av sorg upprunnen,
men av sång är glädje vunnen.

Z. Topelius

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster