Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-04-16

Pennskaft i vardande

Hon heter Marie och är bosatt i Söderhamn. I ålder mäter hon 22 år. En riktigt trevlig böna.

Hon tillbringar stor del av tiden på journalistutbildning och för den delen återfinns hon under terminerna i Jönköping. Hon är fast besluten att hon ska ägna sig åt kriminaljournalistik när hon blir ”stor” och färdigutbildad. Förresten är hon ju redan på god väg. Stor praktik har hon haft på Expressen, där hon fått lära sig vad spännande det kan vara, hon har insupit atmosfären och känner till stressen mot pressläggningen.

Men hon stortrivs att vara ute på fältet, träffa människor, ta duster med den spänning som det innebär att hamna mitt i kalabaliken och sedan sätta sig på redaktionen och måla ut olika händelseförlopp till läsarnas båtnad.

Just nu är hon hemma i Söderhamn och förbereder ett examensarbete. Det ska bli en längre drapa kring den fantastiska händelsen som inträffade 1 mars 1971, då lilla Söderhamn snabbt kablades ut över vida områden. Platsen var Tingshuset, där fyra människor låg livlösa, offer för en bestialisk handling. Och för att få lite liv och fläkt över skildringen så ville hon ha insidesglimtar från en gammal farbror som var med dagen det hände.

Vi satt där vid ett bord på bibliotekets ”läktare” och hon antecknade så att pennan lyste röd på långt håll. Hon var mycket ”hungrig” som det heter om frågvisa journalister. Hon var påläst bland annat genom att ha studerat den informativa artikeln i boken ”Polisen griper in” och annan litteratur i samma genre.

Visst kan det väl anses som en händelse som ser ut som en tanke att Marie med sin sambo är bosatta i en lägenhet på Tingshusets övervåning.

– Man känner sig liksom mitt i händelsernas centrum, sa hon. Och för en journalist hör det till att kunna ana saker och med lite fantasi leva in i händelser, även om man själv så att säga står på sidan. Marie kan tydligen konsten och hon är övertygad om att ”detta ska hädanefter bli hennes musik”.

Men hon är ju redan på god väg efter hetsig praktik på den stora draken, och som sommarvikarie har hon också grundlagt en hel del på Kuriren, där hon även i sommar återfinns, men då inte med pennan i hand, utan det verktyget byter hon ut mot kameran.

Timmen kring biblioteksbordet rann snabbt tillsammans med det frågvisa Pennskaftet. Ni känner väl till att manliga journalister kallas Pennfäktare och de kvinnliga lystrar till Pennskaft. Fast det ingår ju inte i journalistutbildningen, utan det är ett arv från den bländande journalisten Bang.

Det riktigt blixtrade i Maries ögon när hon samlade tillhopa papperen och sjöng ut:

– Nu ska jag hem och skriva!

Det låg både längtan och fast beslutsamhet i vad hon sa. Utan den tågan är det inte lätt att skriva ”journalist” på visitkortet. Det ska bli intressant att få läsa vad hon kokar ihop efter stunden med den gamle.

***

Så här i Stilla veckan när det lackar mot påsk, tar vi med oss en hälsning på kristen grund. En präst berättar i en av de stora veckotidningarna att han hörde en passionspredikan av en missionspastor. Innehållet i övrigt kan han inte recensera, men han minns ett uttryck och det får bli påskhälsningen. ”Det var inte spikarna som höll Jesus fast vid korset. Det var hans kärlek.”

Och därmed säger vi Glad Påsk!

Dagens korn

Det är inte bara
tomtar och bovar
som är rädda för
att tappa masken.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster