Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-04-23

Är musik vackert dä?

Nu ska det handla om dragspel. Den som likt Sten Broman känner avsky för detta instrument kan bläddra vidare.

Dragspel nr 1: Han har suttit utanför det stora varuhuset en tid. Fingrarna har lekt över pianotangenterna och det har låtit riktigt bra. Glad i anletet har han varit och uttrycket har gett sken av att han varit nöjd över att med sina toner kunna glädja varuhusets kunder.

Första gången jag passerade honom var en onsdag. Vid ingången stannade jag till och lyssnade när han spelade Ivanovicis musik. Vad som gjort denna kompositör världsberömd är Donauwellen, och det var just den valsen som strömmade ur dragspelet.

Ivanovici var rumänsk populärkompositör, inspektör för militärmusiken i Rumänien. I min ägo finns några av hans valser bl a ”Rumäniskt kärleksliv” och ”Orientrosor”, prydligt handskrivna av Waidele, som hade musikaffären i Söderhamn långt före Hammarlund.

Nu vänder vi åter till dragspelaren utanför varuhuset. Var det månne dåligt med blandningen i programmet, eller var följande bara tillfälligheter.

Måndagen efter första sammanträffandet var jag på ingång. Då satt han där och spelade. Återigen möttes jag av Donauwellen. Han log lika glatt när jag stannade till och lyssnade. Efter långvarigt handlande inne i varuhuset så var det vid utgången samma toner, Donauwellen. Den satt som gjuten i fingerspetsarna.

Dragspel nr 2: Nere hos Verkmästarns i grannskapet tog man i min barn- och ungdom hand om fattighjon. Bland dem Blind-Magnus, som ärkebiskop Nathan Söderblom hälsade på. Flera andra ingick också i samlingen under årens lopp. En underlig figur, som jag aldrig lärde känna namnet på, men som gick under benämningen Stuvarn, hade också dragspel, ett tvåradigt. Det var samma stapplande låt gång efter gång. För att om möjligt vilseleda lyssnarna hade han ett stående uttryck: –Dä är ymse låtarna!

Dragspel nr 3: Gnesta-Kalle gjorde 4000 radio- och TV-program. Som tolvåring hade han egen orkester, Rune–Edvins kapell. Men efter ett skiftande och rikt musikliv har han i sina anteckningar från 1994 skrivit:

”6 januari. Ställde in dragspelet i garderoben för gott.”

Rune-Edvin hade tidigare ett sonnamn, men han ville ta namnet Gnesta. Men det gick inte, för patentverket framhöll att både posten och stationen hette så. Han fick förlänga namnet till Gnestadius.

När han beklagade sig för Sven Tumba att han fick ta namnet Tumba, skämtade denne med Gnesta-Kalle och sa: ”Du känner för få prinsessor, Kalle!”

Vara hur det vill med både det ena och det andra, men visst är musik vackert.

Dagens korn

Det finns ingen högre
och viktigare uppgiftän att söka göra
människor lyckliga.
Friedrich v. Schiller

 

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster