Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-04-30

Ett leve för våren!

Nu är den här. I dag är det Valborgsmässoafton och då gör våren sitt intåg. Sen må solen skina, åskan mullra, snön falla eller hagel bombardera som småspikar. Det är vår i alla fall, för i morgon är det Valborg.

Jag blickar tillbaka till 1943. Det var något speciellt med den Valborgsmässoaftonen. Då föddes en tradition som skulle ha 60-årsjubilerat i kväll. Men det bidde inte så. Vi nådde aldrig fram.

Då föddes Kungsgårdens Manskör, som för första gången hälsade våren välkommen vid Vasamonumentet. Där stod vi framför Vasastenen, på vilken man läser: "Här manade Gustav I år 1521 samlade hälsingar till rikets räddning..." Kungen var där.

Den där kvällen ville vi driva kung Bore på flykten, och barnsligt förtjusta hälsa en drottning välkommen. Den som Astrid Gullstrand besjunger: "Drottning VÅR, solljus går genom mörka, täta snår, torkar isblå droppar, väcker bleka knoppar".

Under många år stod kören framför stenen och upprepade samma vårtoner. Det var inte så livlig trafik på landsvägen under de första åren. En och annan cyklist passerade, men de störde inte sången. Biltrafiken var svag, men den tilltog med åren och den rådde vi inte på. Då flyttade vi över till Forsgården.

Körens premiär skedde alltså våren 1943 och det sista framträdandet gjordes på nyåret 1998. Sen sönderföll kören i olika beståndsdelar och efter 55 år överlämnades sjungandet i andra händer (andra munnar).

Våren, visst är den en underlig företeelse. För länge sedan fanns det långt, långt härifrån en författare som hyllade våren på sitt sätt. Det var långt innan Kulau sjöng om den majsol som ler, innan O. Lindblad konstaterade att vintern rasat ut och J.A. Josefsson kände de vårliga vindar draga. Med fyra korta ord säger han allt: "Du förnyar jordens anlete." (läs Psalt. 104:30)

Kan man definiera våren bättre? Man säger att våren är ungdomens tid, hoppets tid, glädjens tid, kärlekens tid, såningstid och knoppningstid. Men allra bäst beskrivs våren - en förnyad jord.

Vad är det som gör våren så attraktiv, så att vi blir mer eller mindre konstiga både små och stora, unga och gamla, och som gör att vi på Valborgsmässoafton kan intressera oss för det som flyger, som sprakar, smäller, glittrar och brinner? Jo visst är det fenomenet som talar om nydaning, liv, värme, hopp, som kan sammanfattas i "Du förnyar jordens anlete."

När hösten kommer suckar vi så tungt, under vintern kryper vi ihop och huttrar, men när våren kommer sträcker vi på oss, då sjunger och hurrar vi i kollektiv.

Hör det inte ihop med människans obotliga längtan efter det som är ljust, spirande och varmt.

Låt oss utbringa ett fyrfaldigt leve för våren!

Dagens korn

Blåsippan ute
i backarna står,
niger och säjer:
"Nu är det vår!"

Anna M. Roos

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster