Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-05-07

…ädla känslor föder

Det var vårfest i Mohed. Till en vårfest hör körsång. Men sångkören höll på att sabotera. När kören kom och skulle gå in till övning kom beskedet att dirigenten var sjuk.

–Då går vi hem, sa sånggubbarna bestämt.

–Ta´t lugnt, sa Lotta. Det grejar sig nog.

Och gubbarna ändrade sig.

När kören ställde upp på estraden vid festen tog Lotta inledningsackordet på pianot, vickade till mellan tummen och pekfingret och vevade igång. Och vårsångerna tonade ut disciplinerat, friskt, finstämt och rent.

Och Alf höll ett vårtal, som var en blandning av vårkåseri och evangelisk förkunnelse.

Sen blev det samling kring kaffeborden till samkväm och allmänt mummel. Jag hamnade med bröderna Haglund. John, 84 i juli, har hållit målarpenseln som aktiv. Nu förde han talan, och mittemot satt Harry, 87 i juni, och myste. Han har haft något basjobb på såpfabriken. Harry brukar smickra mej med att han har klippt ur nästan alla mina 221 funderingar och lägger dem i arkivet.

När karlar sitter nära varann kan inte det traditionella samtalsämnet undgås. Det gäller lumpen. En höstmånad 62 låg John och jag tillsammans på repmöte i Sollefteå av alla platser. Båda hade vi en pinne på axelklaffen när vi ryckte in, men den tog de av oss efter en tid. Vi blev helt vanliga meniga. Inte kunde de ha såna vicekorpraler i svenska armén som John och mej. Tur var det både för krigsmakten och för oss.

När de andra soldaterna i slutet av perioden packade sina pinaler och for till Junsele på manöver, packade vi våra kappsäckar, embarkerade tåget och drog söderut till Söderhamn. Jag till skrivmaskinen, och John till huset som stod under uppförande. Sen dess har vi inte fått någon förfrågan från den höga makten om vi ville komma in och göra nytta för oss. Vi hade muckat för gott!

Men Harry kom också till tals vid kaffebordet. Vi kom att tala om åldrar, vem som låg högst av de båda bröderna. Då hakade Harry på. Han drog den där sanna historien ur levande livet som han tycker så mycket om att berätta. I varje fall menade broder John det.

Båda hamnade de tillsammans i kyrkbänken i Söderala en gång. Bakom dem satt kyrkvaktaren. När gudstjänsten var slut och det blev handskakningar, bekände kyrkvaktaren:

–Jag funderade vem John hade vid sin sida och jag tänkte som så, att har John en så gammal son!

När Harry kommit så långt i skildringen, log han ett triumferande leende och gjorde en huvudnick för att ge tyngd åt sammanhanget. Tala om att bära sina år med heder.

Jovisst ja, vid vårfesten i Mohed gjordes en insamling som delades lika mellan Lutherhjälpen och Diakonia. Den steg till strykande nära 5000 kronor. Det är nog så sant som det är sagt att sången ädla känslor föder.

Dagens korn

Håll dig inte borta
från kyrkan för att
där är så många hycklare.
Det finns alltid
plats för en till.

A.R. Adam

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster