Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-05-14

Rapport från Kuriren

Egentligen är det onödigt att årsprenumerera på kolorerade veckotidningar. Man kan ju lägga på hög under ett år och sedan plockar man fram dem på nytt, och då har de nyhetens behag. På så sätt har man gratis läsning. Året runt!

Nu har jag letat reda på en sådan där gammal hög och plockat fram ett exemplar från några år sedan. Där läste jag en artikel om Rikard. Hela svenska folket känner till honom. Han är ständig gäst i våra hem. Tittar in till oss genom TV-rutan. En synnerligen trevlig och balanserad person. Jag känner mig delvis befryndad med honom. Han har också ”slitit” på Hälsinge Kuriren.

Vid vårt telefonsamtal sa Rikard: –Glöm inte bort berätta att under min tid på Kuriren så var jag och er dotter Anna ”annonsmannekänger” tillsammans.

Han är ett typiskt exempel på hur det går att slå sig fram trots dåliga betyg, när viljan finns. Rikard Palm är uppväxt i Farsta, och själv betecknar han sig som en riktig strulputte. Struntade i skolan och drack mellanöl. Enda möjligheten till fortsatta studier var ett tvåårigt målargymnasium. Som nioåring härmade han Sven Lindahl som nyhetsuppläsare, hans idol.

Rikard jobbade också som taxichaufför. En gång var hans passagerare rektorn vid Tollare folkhögskola. Rikard berättade för honom att han drömde om att bli journalist. ”Jag tycker du ska börja hos oss”, sa rektorn. Rikard började. Där tog han igen det han missat i skolan. Från folkhögskolan kom han på journalistskola och efter examen blev det raka spåret till Hälsinge Kuriren i Söderhamn och därefter Sundsvalls Tidning. Han jobbade på ”Mitt-Nytt” och efter vikariat på ”Rapport” fick han där fast anställning. Och på den vägen är det.

Hon heter Rebecca, hans fru. I familjen ingår också ett tvillingpar, Elias och Axel, 5 år. Nog om detta. Ha gärna det här i bakhuvudet nästa gång ni ser honom i rutan.

Nu dyker jag ner i en färsk tidning och får sällskap i Bakvagnen med Lars Westman, journalist och nyligen på besök i Söderhamns Bibliotek, där han höll en uppskattad föreläsning.

I Bakvagnen berättar han om ett besök vid Rackstamuseet i Arvika, där han skulle hålla föredrag. När han satt vid entrén och inväntade tiden kom Arne Persson, f d kommunalråd, som var med och skapade museet en gång. I ingången ramlade han ihop, en läkare i publiken gav massage, men då ambulansen kom var Arne död, 82 år.

Det blev smolk i bägaren och de där roliga värmlandshistorierna om Elis i Taserud, som han tänkte inleda med, måste skippas. Han fick lägga om stil.

Men så här och i detta sammanhang kan man väl få dra en historia om denne Elis i Taserud. Han står i brons med sin cykel i Arvika. En gång efter en fest körde han i diket. När folk skyndade till och ville dra upp honom sa han: ”Låt mej ligg pöjkar, jag kör snart i diket igen.”

 

Dagens korn

Framgångsrika elever
vill gärna ha betyg.
För de svaga är det
en annan femma.

Saxe

 

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster