Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-05-21

Skapande sömnlöshet

Det är ett elände att ligga sömnlös om nätterna. Det är ändalöst och plågsamt. Man försöker tänka, försöker minnas, tänker på vad man gjort i dag och vad man ska göra i morgon. Man ligger på vänster sidan, vrider till höger, ligger på rygg och tittar i taket i nattmörkret. Men det är lika hopplöst.

Vännen Seved, som är en prövad man i sömnlöshet, undrar om jag inte försökt att räkna får, för det är en gammal metod, sa han. Han brukar tillämpa den ibland, men det ger föga resultat. Fast åt mej tyckte han den metoden kunde duga.

Häromnatten, för att ta sitt till exempel, vaknade jag klockan 3 och låg vaken i över två timmar. Det hade jag koll på, men sen någon gång slumrade jag väl in och sov tills jag vaknade - på morgonkulan.

Men de där timmarna använde jag mycket praktiskt. Jag tänkte ut en spalt för Fyngs funderingar. Och tankarna bara strömmade till. I min tysta ensamhet formade jag till en krönika, som var så fulländad, fyndig och full av både tänkvärt och fina fraser. Det enda födde det andra och för mig själv ansåg jag att det här skulle bli riktigt läsvärt.

Formuleringarna var så händiga att jag inte fattade hur jag själv kunde åstadkomma dem. Den ena finessen staplades på den andra och uppriktigt sagt så verkade det hela bli en toppengrej. Den där satsen och den och den ska jag komma ihåg och ha med, och de där formuleringarna passar in i det och det sammanhanget.

Och i min självbelåtenhet somnade jag ifrån alltsammans. Då hade nattmörkret börjat ge vika och gryningen anades över holmens granntägt. Skönt att ha uppslaget klart och kommande formuleringarna påbörjade.

Men det var bara en sak som kom som smolk i glädjebägaren. På morron i vaket tillstånd fann jag att allt som jag byggt upp under nattens sömnlöshet var fullständigt bortblåst. Av de där toppenformuleringarna kom jag inte ihåg ett jota. Själva ämnet var fjärran och jag hade inte den minsta aning om hur jag skulle grabba tag i nattens arbete. Så det var bara att börja tänka på nytt och gripa efter en ny tåga. Men den var långt borta.

När jag berättade det här spektaklet för Seved så sa han att jag skulle ha haft en bandspelare bredvid mig i sängen så kunde jag ha läst in de fina formuleringarna och de spetsfundiga tankarna efterhand som de strömmade till.

Även om idén var god, så kunde den inte ha realiserats. För bredvid mig låg hon och snusade och snarkade för full maskin och mycket högljutt, så hennes grova harklingar skulle ha dränkt mina inläsningar på bandet. Så det var att börja våndas och tänka på nytt och kämpa.

Det här med att kämpa kommer mej att tänka på den irländske författaren, som träffade en god vän. Denne frågade författaren om han haft en god dag och fått mycket skrivet.

– En enda mening, svarade författaren.

– Var det svårt att finna de rätta orden? undrade vännen.

– Neej då, orden hade jag redan. Svårigheten var bara att kunna placera dem i rätt ordning!'

Dagens korn

Tröst behöver vi alla.
Mer tröst behöver de
som söker den, och mest tröst,
de som inte visar det.

Pehr Sahlin

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster