Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-05-28

Valborg och ”skatter”

Rubriken i en veckotidning ropar ut frågan: ”Vad brann i din valborgsbrasa i år?” Och författaren fortsätter att fråga: ”Lite ris och trädgrenar? En och annan gammal sängbotten eller en uttjänt pinnstol?”

Han bekänner vidare att han skulle kunna gå dagarna i ända och rota bland det som andra förkastat, för nöjet att då och då hitta en skatt! ”För det som i andras ögon är skräp, blir i mina ögon en skatt! Jag ser en gammal färgflagad spegeldörr från en sedan länge riven stuga; jag ser en bordsskiva med stark personlighet!” bekänner han.

Och visst finns det ”skatter” i en överlastad container. Det beror på vars och ens inställning. Själv är jag så innerligt tacksam till en kvinna från inlandet som har en väldig förmåga att hitta skatter bland bråten och som andra slängt som värdelöst.

Hon dök ner i en sådan där skattkammare och vad hitta hon väl där? Jo, en tröja sammanvävd i regnbågens färger. Och med en kvinnas vaksamma ögon såg hon direkt att den skulle passa mej. Hon anade väl hur spartansk min garderob är.

Och efter att ha kört den genom tvättmaskin så den luktade tvättmedel av högsta klass, så kom hon med dyrgripen inlindad som den allra finaste julklapp. Jag tackar Gud för att han skapat kvinnor som har upptäckarförmåga och omsorg om sina medmänniskor.

Nu ser tröjan från containern ut som det dyraste plagg från Kapp Ahl eller Dressman. Jag stortrivs i plagget. Utan den kvinnans upptäckarförmåga hade den kanske hamnat på Långtå. Jag skulle ha kvitterat omtanken på mors dag. Fast jag glömde förstås bort mej. Men om ett halvår så är det jul. Då...

Vad brann i din valborgsbrasa i år? var frågan. Svaret är lätt att plocka fram. Det blidde ingen. För första gången på 60 år saknade vi en valborgsbrasa hemma i byn. Men drygt en vecka tidigare brann det så brandkåren hade fullt jobb att stoppa en snudd på katastrof. Och massor av påskhelgklädda åskådare betittade Röde Hanens härjningar när magasinsbyggnaden vid Kungsboden (eller Föreningen som man sa förr i tiden) blev en ruin.

Mitt i skådespelet hördes frågan från en som ville ha perspektiv: ”Hur gammal var byggnaden?” Något svar fick han inte då, medan elden sprakade och byggnaden sjönk ihop mer och mer. Men nu kan han få besked.

I dagboken som Lars förde kan man från 1926 läsa: ”Var på Föreningen i oktober och november då nya magasinet byggdes. Grund lades af Olle i Myrbacken, Emil Persson och Jonte Bäckman. Huset byggdes af P E Norell och Lars Engström, och jag var med där i 26 dagar mot kr 5:50 per dag”.

Så var det med den sa(gan)ken.

Dagens korn

Då ängarna börja blomma
och björken lövas i lund
då sjunger göken i skogen
både arla- och särlastund

August Strindberg

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster