Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-06-04

Bilprovning av prövning

Medan jag satt utanför Bilprovningen och väntade på turen kom Janne och slog sig ner.

– Det har blivit så modernt och utvecklat (för att inte säga invecklat) nuförtiden att anlita ”provningen”. Förr var det en dam i luckan som tog emot vänligt och noterade ens ankomst.

Just så. Nu är det centraliserat, så för det första; när man skall ringa för tidsbeställning så hamnar man borta i hota hejta, eller var ligger 0771?

För det andra; när man kommer fram till anläggningen efter Flygvägen, så får man gå fram till en mekanisk företeelse, ett skåp liknande en stor kaffebryggare med ett fönster med bokstäver och siffror. Där trycker man sitt bilnummer och så kommer det en lapp fram. Annat var det förr när rara damer log mot oss karlar.

Sen får man sitta och vänta tills ens bilnummer dyker upp på väggen i stora bokstäver och siffror. Då startar man fordonet och kör in genom en hög portal. Först då är det människor som personligen tar emot en. Annars har utvecklingen gjort att det mesta här i tillvaron är väldigt opersonligt.

Jovisst, när man väl kommer innanför dörren med skorven, så måste man upp med plånboken innan det blir någon behandling. Och det rör sig om andra summor i dag än på den gamla goda tiden när Agge Höglund och kompani införde bilprovningen i Söderhamn och kallade på oss pressmän till anläggningen nere vid Faxeholmen.

Att gå till bilprovningen är nästan lika spännande som att gå till doktorn. I ena fallet får man veta om bilen är sjuk, i det andra är det kroppens status som fastställs. Jag hade tur att träffa en snäll person som blundande för de eventuella skavankerna. Rostfläckor gör de ingenting åt. Dom får man sköta om själv. Nu kom jag ut från ekluten lika lämpligt som jag kom in.

Janne som jag nämnde om inledningsvis kom in och ut före mej. Men vi hann pratas vid lite om ditt och datt. Och bilprovningen förstås. Janne drog en historia, vars sanningshalt han själv får stå för.

En bilägare i Söderhamn hade tid beställd. Nu var han på jobbet och slet för fullt. Plötsligt, mitt i all hetsen, slog det honom; bilprovningen! Hans tid var inne och i hastigheten kastade han sig på cykeln, stack iväg till bilprovningen och infann sig i sista minuten. ”Jag skulle hit och prova bilen”, sa han hiande. Men just då slog det honom vilken fadäs han begått.

Bilen stod kvar på jobbet. Skamsen insåg han sin situation. Det var bara att cykla tillbaka och hämta bilen.

Åja - tankspriddhet kan vi alla drabbas av.

Janne påstod att det fanns en sanning bakom händelsen. Annars går det väl att höra sig för med bilprovningspersonalen. Dom är så vänliga och tillmötesgående. En sådan konsultation kostar säkert ingenting.

Cykeln har sin tid och bilen sin.

Dagens korn

När Stockholmsbörsen
rasar återvänder många
till Smålandsbörsen

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster