Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-06-18

Midsommarglädje

Midsommar! En svensk midsommar, när den berusande doften av björk, syren och konvalj kastar sig över oss därute, är stämningen av skapelse och liv så påtaglig att man nästan kan gripa tag om den med händerna. Det här har Jesaja formulerat mycket bättre, starkare och skönare. Han citerar Herren som säger: "Himlen är min tron, och jorden min fotapall; vad för ett hus skulle ni då kunna bygga åt mig... Min hand har ju gjort allt detta, och så har allt detta blivit till."

I Jan Sparrings bok har flera kommit till tals i ämnet "Är Gud död?" Jan Malmsjö till exempel citerar Voltaires ord: "Om Gud icke fanns, så borde Han uppfinnas." Finns det rum för Gud, där orden är hätska och handlingen krig. Varför griper inte den gode Guden in, undrar Malmsjö och fortsätter: "Gud ändar inte situationer, Han ändrar människor som ändrar situationer."

Midsommar! En festlig helg, då naturen står i sin skönaste fägring och som vi här hemma får njuta av. Midsommar och hembygd hör så att säga ihop. Är det månne så att förutom julen så drar också midsommaren och lockar oss hemåt.

Jag fastnar för biskopen, poeten, den aktade förkunnaren Nils Bolander, som målar detta på sitt eget poetiska sätt: "Jag skall aldrig glömma, när jag en gång i världen strövade på ett torg nere vid Adriatiska havet och plötsligt fick höra en stråkorkester spela upp den svenska folkvisan Om sommaren sköna, när marken hon gläds. Å, det högg till i hjärttrakten av våldsam hemlängtan, längtan efter en svensk midsommaräng och vitstammiga björkar", säger Nils Bolander.

Fast visst kan vi ha olika synpunkter på och uppfattningar om midsommar. Vi lugna och sansade människor kan njuta av skönheten och gärna fira midsommar i hängmattan. Men det finns också andra viljor. Vi får väl se i tidningar och på TV efter helgen. Skrämmande interiörer brukar exponeras över dem som firar midsommar hårt och hänsynslöst.

Tjänstgörande poliser kan i vissa avseenden känna vämjelse inför midsommar. För några år sedan stötte vi strax före midsommar ihop med några MC-poliser från Stockholm som var i Dalarna för att övervaka det alltmer tilltagande stökiga midsommarfirandet. När vi skildes åt och uttalade en förhoppning om en vacker midsommar, kontrade en kvinnlig polis med:

– För oss får det gärna störtregna hela midsommarhelgen!

Därmed menade hon att detta garanterade att firandet inte skulle bli fullt så stökigt.

Se det där med spriten och allt eländes bedrövelse den ställer till med! Det sköna dalalandskapet dras i hög grad ner i smutsen för detta fluidums skull.

En yngling, som under många år varit rund under fötterna men blivit en stadgad karl, bekände för mig en sommardag för några år sedan:

– Det här är första sommaren som jag ser hur vackert det är i Söderhamn!

Och ändå var han infödd söderhamnare. Men han hade under alla åren varit blind för sommarens/midsommarens skönhet. Nu har, likt kattungarna som fått upp ögonen och bytt politiskt parti, även han tagit ställning för ett värdigare liv. Han är inte rund under fötterna och han är inte längre någon "blindgångare". En stadgad karl, som i Söderhamn kan se och njuta av en vacker sommarstad.

Det här skulle vara en förlängd önskan om en glad midsommar till er alla som orkat hänga med så här långt.

Dagens korn

Norrländsk sommar,
det är blanka vatten,
likt silversköldar
mellan blåa berg, och
den ljusa, doftuppfyllda
natten, vars sagostämning
griper själens märg.

Gunnar Svedlund

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster