Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-08-20

Semester tar sin tid

Nu bär det till igen. Pensionärssemestern är slut och det blir att hugga i. Sju veckors uppehåll ger sig till känna i tomhet och tröghet. Tomhet i knoppen och tröghet i kroppen.

Kanske semesterminnen! Vad har jag gjort? Ute och rest? Kanske till Mallorca? Nej, nej. Dit har jag varit förut och hälsat på Sixten Klemetz. Kanske till Amerika? Dit for jag på Kurirenresa –79. Kanske Kanada? Där har jag förut suttit högt under taket och tittat på NHL-match. Och i en lekpark i Montreal stötte jag ihop med TV:s Ulla-Carin Lindqvist. Kanske till Egypten? Där vandrade jag bland kolonner och kröp in i en pyramid –92. Men varför inte Israels heliga platser? Där har jag tidigare strövat omkring vid två resor.

Men jag är ingen resefantast och det här är ju ändå bara leksaker som riktiga globetrotter skrattar åt.

Jag har inte varit till Axmar brygga eller Borka brygga i sommar, men jag har ätit rökt sik och räksmörgås i Skärså. Jag har varit på lustresa till Flottbo i Delsbo och Torön i Järvsö och jag har varit till Söderblomsgården i Trönö, druckit kaffe hos Naimy och i samma veva nämner jag den långa eftermiddagen vid Visbodarna där Lisa dukade upp ett rikt matbord. Och tänk den där heldagen hos Olssons i Humlan med båtfärd och mat så magen bågnade. Inte Hälsingetur i Alfta med bondeslotten att förglömma.

Ja, det här var bara ett axplock och det är lika bra att jag slutar räkna upp, för några blir ändå bortglömda.

Men vad har jag då gjort mera? Beträffande långresor ska man inte plottra sönder sommaren och semestern med att fara och flacka och trötta ut sig. Därför har det blivit att vistas mest hemmavid. Första delen av den s.k. sommaren var så otrevlig så man gick i långtröja och gjorde åkarbrasa. Men sommar, du kom ändå, och hängmattan och hammocken har blivit hållplatser.

Hängmattan, ja den hänger mellan två äppelträd. Det ena är uselt och bär illasmakande fallfrukt. Det har varit på tal att såga ner det i flera år. Men se det har sin funktion. Jag tänker på vad vingårdsmannen i Luk.13 sade om det fruktlösa trädet: "Herre, låt det stå kvar också detta år…. kanhända skall det till nästa år bära frukt." Det fyller sin uppgift att bära hängmattan. Trädet i andra ändan av hängmattan är ett Sävstaholm som blommar vackert och bär goda äpplen.

En lördag var det loppmarknad då jag var med och räknade in 8749 kronor till Världens Barn. Mycket jobb har vi haft med att hålla reda på de två "ingenjörerna" från Stockholm, barnbarn på 3 och 5 år som är otroligt produktiva. Besöket på Flygstaden var för dem en "guldgruva". Tänk att få sitta som en riktig pilot!

Sen har det varit gräsklippning gång på gång. Och allt tar tid från ledigheten.

Och nu ligger vi sömnlösa för att räkna ut omdragningen av avlopppet. Vi hade ett bra förslag att dra ledningen i motbacke, men det gick inte. Det är bättre med medbacke. Det rinner lättare då. Dom som bestämmer har sina idéer. Hur kalaset ska finansieras bryr de sig inte om.

Slutligen ett inslag med musikaliskt anslag. Allvetare Einar Haglund i Uppsala hade åkt taxi. När han steg ur glömde han paraplyet i bilen. Han ringde då upp taxi och berättade samt möttes av frågan om bilens nummer. Det visste han inte. Den enda ledning han kunde ge var att signalhornet var stämt F!

Dagens korn

Sluta aldrig önska
sluta aldrig be
sluta aldrig hoppas
under kan ju ske.

(Tavla på pastorsexp.)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster