Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-08-27

Fotboll och strömming

Opinionsredaktör Birger Thureson framhåller i sin spalt i Dagen att om man skall kommentera en sak så måste man förstå. Men i åsyftade spalt ger han sig i kast med en sak som han INTE förstår.

Birger förstår inte varför skattebetalarna ska pytsa ut miljonbelopp till extra polisresurser i samband med fotbollsmatcher. Detta samtidigt med att polisen måste lägga vanliga vardagsbrott åt sidan därför att man inte hinner med dem.

Han tycker att fotbollsklubbarna inte skulle få vältra över hela detta ansvar på skattebetalarna. Klubbarna bedriver på elitnivå en kommersiell verksamhet med svindlande summor till spelarköp och spelarlöner. Därför borde de också få vara med och betala kalaset som ger dem stora inkomster.

Birger nämner att Dagens Nyheter den 6 augusti avslöjar att en fotbollsmatch i Stockholm där man räknar med bråk, ger polisen en merkostnad på 603 600 kronor. Och eftersom högriskmatcherna är ganska många så blir det väldiga summor sammanlagt.

Birger Thureson låter tankarna glida över till de kristna sommarkonferenserna, som drar tiotusentals besökare. Ponera att de skulle framtvinga en polisbevakning för flera miljoner kronor.

Han tycker sig se hur Dagens Nyheters ledaravdelning skulle slå knut på sig själv i ivern att visa hur samhällsonyttiga, rent av farliga, dessa konferenser är. Och hur orättfärdigt det är att skattebetalarna skulle stå för fiolerna.

Tänkvärt av Birger T.

***

Vi flyttar ner tankegångarna på lokalplanet. Gamle vännen Seved har varit hemma i Söderhamn på besök. Det var under Strömmingsleken. Det var festligt, tyckte han. Roligt att det kan snurra och sno i Söderhamn.

–Och nu har de religiösa kommit in i leken också, sa Seved och ansåg det vara ett steg framåt.

Han övervar gudstjänsten i Stadsparken och den skattade han högt.

–Hoppas det blir en tradition med gudstjänst nästa ”lek”, då kommer jag hem, sa han.

Men så gjorde han reflektionen:
–Strömmingsleken har agerat en veckohelg i augusti i snart 40 år mitt i stadskärnan med allt vad det innebär av oväsen. Tänk om de kristna organisationerna i kommunen (det lär röra sig om dussintalet som samarbetar) skulle anhålla om att ett veckoslut få slå upp ett låt oss säga 300-mannatält på Köpmantorget för religiösa möten! Tror ni det skulle lyckas?

–Ett sådant arrangemang kunde säkert genomföras utan extra polisbevakning, utan inkallad vaktstyrka och utan Föräldrar på stan. Vilken religiös fest i Söderhamn, sa Seved, som fortfarande känner för sin ungdoms stad.

–Försöka duger, sa Seved.

Till sist så har den här gamle skrivaren lärt sig av lilla Siri Jernkrok som skrivit ”Mitt sommarlov”, hur man ska avsluta en spalt: ”Ha det bra!”

 

Dagens korn

Allt kan ursäktas
här i världen
utom taktlöshet

Alfred de Musset

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster