Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-09-03

Gunnar ”fast” i Amerika

När jag läste i Kuriren om Annette Seaberg från Chicago kom jag att tänka på hennes pappa Gunnar. Vi är jämngamla. Gunnar ingår i dynastien Sjöberg med mamma Anna och pappa Jonas som hade nio barn. Mera kända på hemmaplan var väl både Gösta, på sin tid innehavare av Radiocentralan på Köpmangatan, Söderhamn, sedermera Varucentralen, och Helge, en baddare i att hantera dragspel.

Jag tänker tillbaka till 1979 och Kurirenresan till Amerika. Jag skrev till Gunnar och berättade om resan, angav dag och tid då vi skulle inträda på hotell Palmer House i Chicago och tyckte att det skulle vara roligt med en träff. När vi trädde in genom dörrarna den där mörka höstkvällen törnade vi ihop med en renodlad svensk, fast amerikaniserad. Det var Gunnar Sjöberg. Vi fann varann för några festliga dagar i Chicago. Han hängde med oss hit och dit. Eller kanske vi hängde med honom.

Det var 1952 som då 32-årige Gunnar packade kappsäcken hemma i Söderhamn och for till Amerika för att hälsa på en syster och tre bröder. Gerda fanns i Chicago, Helmer var småbyggare i San Fransisco, Hilding var fiskare och mångsysslare i Alaska och Henning pastor i Fresno, Kalifornien.

– Jag for egentligen över för att hälsa på Helmer, stanna en tid och prova på diverse jobb, berättade Gunnar när vi satt över en kopp kaffe på en Chicagoservering.

Kaffe ja! – Dom kan inte koka kaffe i Amerika, erkände Gunnar, när vi genom kaffet såg botten i de stora kopparna.

Det hindrade inte honom från att inmundiga två stora koppar. Själv förde jag undan muggen halvtömd.

Stanna en tid, sa Gunnar. Sen beror det på hur man mäter tiden mellan 1952 och 2003, 51 år. Gunnar är kvar än. Fast hembesök emellanåt har det förstås blivit.

– Det var hårda bud i början, sa Gunnar, som skiftade från det ena jobbet till det andra.

Efter tio år i Amerika köpte Gunnar ett företag och ägnade sig åt att hyra ut orglar. Han övertog firman av en svensk och var då till en början ensam i genren. Men efter en tid startade svensken på nytt och konkurrerade med Gunnar.

– Svenskarna kan vara hårda och grymma, sa Gunnar, medan kaffet sjönk i koppen. Gunnar gav inte tappt. Han hade lärt sig pappa Jonas bestämda paroll: ”En lärer föschöka”.

Från kaffekopparna for vi till hotell Conrad Hilton, rymmande 3 500 rum och ett stort antal konferenssalar. Där skulle Gunnar montera upp en orgel och då pågick utplacering av 3000 stolar i salen. Det var läkarkongress i Chicago med 20 000 läkare. Under veckan var ytterligare 20 000 människor från hela Amerika samlade i Chicago till olika konferenser, sades det.

– Chicago är en farlig stad, sa Gunnar, som själv blivit rånad vid ett par tillfällen. En gång överfölls jag i en hiss av två ynglingar och kom ut halvnaken. Men det enda de fick var armbandsuret. Tänk om jag skulle berätta allt, det skulle bli en längre roman, garanterade Gunnar.

Detta var alltså hans skildring hösten -79.

Dagens korn

Fantasi är
viktigare än
kunskap.

(Albert Einstein)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster