Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-10-01

Det började i Hudik

Med stora bokstäver lyste orden mot mej: Glada Hudik!

Sådant går inte spårlöst förbi. Minnen från historien 50 år tillbaka i tiden pockade på. De första skälvande tidningsmånaderna i mitt liv genomkämpades på Hudiksvallsposten på Västra Tullgatan.

Det var mycket tätare tidningsflora i Hudiksvall på den tiden. I denna tidningsträngsel, då luften var kvav och det låg nära till hands att en tidning skulle kvävas och somna in, var det Hudiksvallsposten som först drog sista sucken.

Men jag tar inte på mig skulden. För när kistlocket lades på så hade jag för länge sedan flytt skeppet. HP hade länge legat och kämpat sin dödskamp. HP störde inte många och det var inte många som störde HP. Att sitta där på redaktionen som ensamvarg var ganska trist. Telefonen stod där på redaktionsbordet som en märklig tabutingest. Man glömde nästan bort vad den skulle användas till. När den någon gång ringde så skvatt jag till och det var med bävan jag lyfte på luren.

Hudiksvallsposten (HP) var enda middagstidningen i Hudik. Första dagen jag var i stan förvånades jag storligen över den service som HP erbjöd. Jag trodde vi var en stor tidning.

När jag företog min första eftermiddagspromenad på stan i snömodden fick jag höra en tidningspojkes rop skalla mellan husfasaderna på Storgatan.

– Tiiiidningar!

Jaså, är vi så alerta så vi säljer HP på stan, tänkte jag och kände en viss stolthet över att vara medarbetare i detta populära blad, samtidigt som jag kände ansvaret tynga axlarna. Men annat skulle jag bli varse.

– Tiiiidningar, skrek pojken igen. Och så sålde han Aftonbladet och Expressen till höger och vänster. Någon HP fanns inte i bunten. Ingen frågade efter den heller.

På den tiden ägdes HP av Hans Grandien på Söderhamns Tidning och utkom tre dagar i veckan. Den trycktes på ST. När sedan Petrus Sköld på Ljusnan köpte ST av Grandien följde också HP med. En av de första åtgärderna som Sköld vidtog (förutom att rusta upp lokalerna i Söderhamn och göra dem trivsamma) var att lägga ned HP.

Samtidigt blev Petrus son Gunnar, kanske mera känd som Jek, chef på ST. Trivseln och arbetslusten steg flera grader vid hans inträde. Han skrev dagligen kåserier under ”Jeks Tapeter”, och på äldre dagar utgav han en bok ”Gamla Tapeter”, vilken också begåvats mig ”från en broder i den journalistiska fördömelsen”. När jag vill ha roligt lyfter jag fram den ur bokhyllan.

Avslutningsvis plockar jag några rader ur ett kåseri betitlat ”Mannen och hans skägg”.

”En av de dåliga barberarna rakade mig i en liten by i Småland. Han etablerade raksalong i köket, eller var det i sängkammaren som han rakade mig med en fruktansvärt slö kniv. Det virvlade av ungar och fläskos i hela stugan. Kniven hade han säkert använt både till att fjälla abborre och vässa blyertspennor med. Slutligen tätade han till alla hålen i ansiktet med små papperslappar som han undan för undan rev av en gammal Allers. Och visst höll pappersbitarna tätt, men jag höll inte på att få komma in i bilen igen till familjen. Jag såg ut som en välklistrad måltavla i synamentet eller kanske rättare sagt som snittytan på en rökt falukorv”.

Ja, Jek var fyndig han, när han satt framför skrivmaskinen!

Dagens korn

Det som skrevs
utan möda läses
i regel utan nöje.

(Samuel Johnson)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster