Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-10-08

Tacka för dä’

På söndag är det Tacksägelsedagen. Nu hör jag att du muttrar: Ska det bli något religiöst nu i spalten? Då är det lika bra att man bläddrar förbi. Visst! Men vänta lite.

Om jag lovar att det inte ska bli så där helreligiöst, så kan jag pruta ner det till halvreligiöst. Lite religiöst mitt i veckan. Sådant hör väl veckoslutet till. Då man närmar sig söndag med högmässa i kyrkan och ska klä sig fin ifall man ska hälsa på prästen eller prosten.

Kuriren hade förr kristna betraktelser regelbundet i veckosluten, men av någon anledning har de försvunnit. Eller i varje fall glesnat. Väldigt många saknar dem. Därför försöker jag så har mitt i veckan. På halvfart.

Tacksägelsedagen är inplanerad på höstkanten, då skörden är bärgad. Vad passande: skördetid, tacksägelsehögtid. En fin tradition är ju att bära fram av trädgårdarnas skörd och placera i kyrkans kor på tacksägelsedagen. Sedan kan de få bli föremål för skördeauktion i samband med kyrkkaffet.

Tidigare hade vi fyra böndagar under kyrkoåret: Botdagen, Reformationsdagen, Missionsdagen och Tacksägelsedagen med tack- och lovsång. Nu har vi bara Tacksägelsedagen kvar, då vi har anledning att tacka Alla Goda Gåvors Givare.

På söndag framgår i en text hur tacksamma vi är procentuellt. Så var det på Jesu tid. Är vi något bättre idag? Det berättas om tio spetälska som kom till Mästaren och blev botade. Hälsan var ett faktum för de tio när de var på väg till prästerna för att visa upp sig enligt 3 Mosebok 14. Det behövdes tro för att gå, och de gick.

Märk väl – att av de tio var det bara EN som kom tillbaka och tackade. Jag tittade efter i en psalmbok och fann att 16 sånger börjar med Tack och 24 med Ack. Är vi mera acksjungare än tacksjungare? Vi har svårt för att använda t:et före ack, men tack vare t:et framför ack så leder det till TACK!

Och i den kända och älskade sången av Hultman, som så gärna sjungs i olika sammanhang, ”Tack min Gud för vad som varit”, upprepar man ordet TACK inte mindre än 33 gånger. Är det något av de 33 man vill stryka bort? Sjung gärna den sången på söndag och låt den klinga med fullvärdigt magstöd.

För att få upp ögonen för värdet av tack kan vi lära av en ”Tackbön för alla oputsade” ur tidnigen Relay. Bedjaren framhåller, jag är tacksam:

  • för skatten jag betalar, för det betyder att jag har jobb.
  • för kläderna som blivit för trånga, för det betyder att jag får tillräckligt att äta.
  • för fönstren som ska putsas, gräsmattan som ska klippas och avloppet som behöver fixas, för det betyder att jag har ett hem.
  • för kvinnan bakom mig i kyrkan som sjunger falskt, för det betyder att jag kan höra.
  • för tvätthögen som ska strykas, för det betyder att jag har kläder.
  • för väckarklockan som väcker mig på morgonen, för det betyder att jag lever.

Sannerligen är t:et framför ack så oerhört betydelsefullt i det här sammanhanget. Det förvandlar en förtvivlans suck till rätt syn på livets förmåner.

Dagens korn

Tack för allt gott
du mig ständigt ger
att känna, älska och äga

(Johan Ludvig Runeberg)

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster