Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-10-22

Gunnar hade inbyggd högtalare

Han var en rese i talarstolen, men ur hälsohänseende var han stundtals däckad.

Gunnar Svedlund var Bergvikspojke född den 8 juli 1899. I ungdomsgängen var han med och drack sprit från Vansätersfabriken. Men Gud Fader såg ner till honom och drog honom upp. Förde honom in på den väg som till Himla bär. 1921 bevistade han en evangelistkurs, och därmed var vägen stakad för en storpredikant.

Han genomgick aldrig någon teologisk skola, utan bedrev hela tiden självstudier. Med högre teologisk utbildning hade han säkert stått i Immanuelskyrkan i Stockholm, var den allmänna åsikten. Men tanken faller på sin egen orimlighet. Den höga predikstolen hade han aldrig klarat av. Gunnar Svedlund hade nämligen torgskräck. Föredrog därför ofta att stå på golvet, nära lyssnarna.

Han var begåvad med en mäktig stämma. Hade sin egen inbyggda högtalare, vilket var en gudagåva vid den tidpunkten, då högtalaranläggningar var en bristvara. När han en gång skulle på en plats och tala vid ett friluftsmöte frågade församlingen om man skulle skaffa en ljudförstärkare. Jag har den inbyggda högtalaren med mig, svarade Gunnar.

Vid en distriktskonferens i Bollnäs under 30-talet hölls ett friluftsmöte på Ohnbacken. Lite överdrivet kan sägas att när Svedlund predikade där kunde han höras till Varpen.

Själv framhöll han att han haft förmånen att vara predikant och föreståndare på många natursköna platser i Hälsingland. Eller vad sägs om Harmånger, Järvsö, Delsbo-Bjuråker, Hälsingtuna, Via och Hovsäter, Söderala Missionsförbund (Söderala, Bergvik, Marma och Vansäter) i nio år. Därefter de sista fyra åren i Njutånger-Enånger, innan hans stämma tystnade.

Gunnar, med sin fantastiska talarbegåvning, behövde aldrig krypa undan och känna sig nedtryckt i sällskap med stora predikanter. Det berättas att han en gång var med i Söderhamn tillsammans med distriktsföreståndare Olof Lidén och mötesledaren J.A. Forslund. Gunnar var förste talare och höll en mäktig predikan. Forslund lyste sedan på att nu ska – tyvärr – Olov Lidén predika!

En av många som har ljusa minnen av Gunnar Svedlund är pastor Bengt Schön, senast verksam i Vasakyrkan i Örebro. Han är Askestapojke. Nu kommer han hem och medverkar vid en kväll då minnen skall radas upp kring Bergvikspastorn i IOGT/NTO-lokalen i Lynäs på lördag kväll. Vidare medverkar pastor Egon Onerup, Stockholm, som också hade kontakt med Svedlund och imponerades av hans pregnanta predikostil. Sånger med texter av Svedlund skall också framföras.

Bengt Schön genomgick verkstadsskolan i Tönshammar och kom sedan att jobba inom Kraftförvaltningen i Bergvik. Jobbarkompisen Olle Viklund imponerade på Bengt. Det var vid dragning av ledningen mellan Bergvik och Härnebo som han fick syn på en affisch på en telefonstolpe. Veckomöte i Missionshuset torsdag kväll. Gunnar Svedlund och sångarna. Bengt var ingalunda inne på den linjen, men han drogs dit denna februarikväll 1946.

– Gunnar predikade med kraft över Många äro kallade, men få är utvalda . I detta rymdes himmelriket för mig. Det blev ett nytt liv vid hans förbön. Sen kom kallelsen att gå in i evangeli tjänst, berättar Bengt, som i Gunnar sett något av sin andlige fader. (På elektriker-språk kan man säga att Bengt bytte likström mot växelström).

Vid sidan om predikogärningen var Svedlund en aktad och uppskattad poet. Trettiotre av hans alster finns i boken Majestätet människan , däribland dikten om olyckan vid Armasjärvi hösten 1940, då omkring 50 militärer drunknade vid en båtfärd till följd av befälets oförstånd. Dikten föredrogs också i Sveriges radio i anslutning till ett minnes-program.

Ett utdrag: Döden som far kall och kärv i /mörk och höstlig färd/ mötte er vid Armasjärvi/ på sin färjefärd/ Det var kraft och nordisk nerv i/ edra unga liv/ och er vakt vid Armasjärvi/ var ej tidsfördriv/ Många lagt sin offerskärv i/ Sveriges frihetslån/ några gav vid Armasjärvi/ make, far och son.

Och trogna konferensbesökare i Bergvik glömmer inte Den himmelska lovsången. Detta och mycket mera kommer att bjudas vid minneskvällen i Lynäs på lördag.

Gunnar Svedlund avled den 19 oktober 1950 endast 51 år. Alldeles för tidigt, tyckte alla de många som lärt sig älska honom. Han hade ju så mycket ogjort. Men Han som håller hela världen i sin hand, hade satt upp målstolparna för Gunnar Svedlund.

Dagens korn

Var trogen intill
döden, så skall jag
giva dig livets krona.

Uppb.bok.

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster