Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-11-05

Två Jonsson i Hudiksvall

Det finns en snäll Jonsson i Hudiksvall. Ja, det kanske finns flera. Vad vet jag.

Vi lade till vid Hudiksvalls sjukhus. Parkerade bilen, och skulle lösa biljett för att få stå i fred. Klockan var tio fm. Just då de första stegen togs mot automaten, ropade en farbror att vi fick överta hans biljett. Han skulle åka därifrån och biljetten var garanterad till klockan 16.

Inte kan man nonchalera ett sådant erbjudande. Farbrorn såg glad och vänlig ut och han kanske trodde sig vara inne i Vänliga Veckan. Man ska ju vara vänner på vägen, heter en gammal slogan, men det är inget fel att vara vänlig vid parkeringen vid Hudiksvalls sjukhus heller.

Jag tog emot biljetten, tackade högljutt tusen gånger. Det gladde farbrorn. Dagens goda gärning.

– Heter du Persson? undrade jag.

Var fick jag det ifrån? Joo, Persson brukar vara snälla och vänliga människor. Hade inte Persson funnits, så hade jag kanske varit ogift idag.

– Näej, sa farbrorn, jag heter Jonsson.

Tack Jonsson, där tjänade jag några kronor fullt hederligt. Det skulle finnas vänliga Jonssöner lite varstans.

Efter en dryg timme lämnade vi sjukhuset och satte kurs på den parkerade bilen, som är väldigt fin i färgen och väl bevarad trots 10500 mil. Fast någon dikeskörning i halka, backning mot ett träd och andra blessyrer har den varit utsatt för. Men sådant grejas hos Ottos bil.

Nåja, nu var det Jonsson vid Hudiksvalls sjukhus. Just när jag låste upp bildörren för att kliva in, parkerade en ung och städad och arbetsför person sin bil alldeles intill. Han var på väg till parkeringsautomaten, då den goda viljan och vänligheten vid en parkering tog tag i mej. Jag kom att tänka på att vad människor har gjort emot mej, det ska jag också göra mot andra.

Jag stoppade honom och tillropade honom vänligt, samtidigt som jag viftade med biljetten, som fortfarande var god för flera timmar.

– Ja men, inte ska väl jag?

Joo, det ska du. Och han log så där tacksamt och glatt som om han vunnit 25 kronor på Triss.

Parkeringsglad lade han biljetten vid vindrutan, tittade på mej och funderade vad jag var för en och varifrån jag kom. Men jag såg det som min självklara plikt att bjuda en främmande person på parkering. Det var ju det minsta jag kunde göra i dåläget.

– Heter du Persson? frågade jag.

Jag tyckte han såg så hederlig, glad och tacksam ut, så han skulle gott kunnat stå för en Persson.

– Näej, sa han småskrattande. Jag heter Jonsson.

Jag har tidigare inte precis haft någon förkärlek för Hudiksvall, för jag tycker gatorna går så oregelbundet där. Men nu lyfter jag på mössan för Glada Hudik. För där finns åtminstone en vänlig och givmild Jonsson, och där finns en tacksam och leende Jonsson.

Jag parkerar gärna i fortsättningen i Hudiksvall, bara det dyker upp någon Jonsson. Fast vi bör förstås vara vänner vid parkeringen.

Dagens korn

Allt vad du uträttar
förökar din kraft
att göra mera.

Jean Paul

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster