Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-11-12

Månaden glömd av Gud

En av de stora månadstidningarna i glada färger låg på bordet i fiket. Den hade nr 11 och var från november 2000. I takt med tiden hade chefredaktören med känsla skrivit en ledare med rubriken "Tid att kura". Han inledde med formuleringar i den här stilen:

"Nu är den här. November. Månaden som Gud glömde. Ja, han hade kanske goda tankar om den, men för mej känns den motig. När sommartiden försvinner och det blir mörkt redan på eftermiddagen - då är det risk att det stora vemodet rullar in." Så långt ledaren.

Det var som om redaktören känt mina åsikter och tankar och klätt dem i ord. Jag säger inte att det ÄR så här i november, men jag säger att så KÄNNER jag det. Det finns tolv månader att välja på under året. En av de sämsta ur trivselsynpunkt är november. Mörkt, kulet och kusligt och förfärligt trist.

Ja, sen har vi ju förstås vintertiden med snöstormar och kyla och snöskottning. Men det bästa med vintertiden är ju att det går mot vår. Något så långt hopp kan man inte ta redan i november. Då känner man inte att den ljusnande framtid är våren.

I barn- och ungdomsåren fann jag en ljuspunkt i november. Det var den 13. Mamma fyllde år, och den dagen glimmade det alltid till, även om det inte var födelsedag av större dignitet. Men lite uppvaktningar som förgyllde blev det alltid. Det var som att solen bröt fram mitt i höstmörkret och kaffebordet var nog dukat för granntanter och syföreningsdamer. Och regnade det på prästen, så föll alltid några droppar på klockarn – lillpojken.

Apropå prästen så var det trassligt i kyrkboken. Den som hade ansvar för noteringarna 1886 hade inte fattat galoppen. Han hade kletat dit mammas födelsedag 13 oktober istället för november. Och se det gick ju rakt inte att rubba på.

Födelsedagen var under alla 84 åren placerad 13 oktober. Detta gjorde att kyrkherrar kom stökandes med uppvaktning i oktober.

Dom blev förstås inte körda på dörren, utan det fanns ju gott om kakor och bullar i burkarna i skafferiet, och så blev det i all hast en liten improviserad födelsedagsfest i tjuvstart. Och för prästens del så hade han ju därmed uppvaktningen undanstökad, och han kunde ägna sig åt andra prästerliga sysslor den 13 november.

Men ändå, jag har svårt att förlika mej med det kulna höstmörkret i november. Ska jag välja mellan "Hösten är kommen, hör stormarnas gny" och "Se hur det spritter i buskar och grenar" så väljer jag det senare. Eja vore vi där!

Dagens korn

Drottning Rosa av Rabatten
Har mist sin glöd
I den ljusa månskensnatten
Hon nyss blev död

Gunnar Svedlund

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster