Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-12-03

Solskenssångaren som kunde gapa

Det lackar mot jul och julen är sångens stora högtid. ” Änglar den sjöngo först”. Då kan det väl passa att samla tankar och minnen kring solskenssångaren J.A. Hultman och lite smått om hans äventyr i våra bygder. Bara lite.

Om Hultman levt i dag så skulle han i juli ha fyllt 142 år. Men även en solskenssångare lever under förgängelsens lagar. Hans sol dalade i början av augusti 1942, då han hade en sånggudstjänst i Los Angeles och en välsignad livsgärning var fullbordad. Han höll omkring 12 000 sånggudstjänster, övervägande delen i USA.

För många av dagens människor är namnet J.A.Hultman ganska främmande. Men man kan väl säga att han var sin samtids Einar Ekberg, Göran Stenlund eller Artur Erikson. Han var själv ett solsken, älskade att sjunga om solsken och många av sångerna i samlingen "500 solskenssånger" har han själv skrivit. Det var under ett besök i Sverige, när han var bosatt i Amerika, som man började kalla honom Solskenssångaren.

Nu drar vi ner honom till Söderhamnstrakten helt kort. Åren 1925-28 hade han en chaufför som hette Ragnar Gustafsson, som körde honom kors och tvärs i landet med Hultmans bil, en Hudson som fick smeknamnet "Hudde". Denne Ragnar förde dagbok och tack vare den finns en hel del minnen bevarade.

Han noterade varje dags resväg, resans längd, antalet mötesdeltagare och var man övernattade.

För måndagen den 20 juli 1925 skrev Ragnar att "vi reste från Söderala och in till staden Söderhamn och därifrån till Askesta. Där var det sång i Missionshuset klockan 8 em. Mötet samlade omkring 200 personer. Dagens reslängd var 35 kilometer och vi gästade hos vaktmästarinnan".

En solskenssångarbil är inte osårbar. Dagboken berättar att den 5 augusti åkte man bil mellan Skutskär och Söderfors där det var sångstund med omkring 300 deltagare. Bilresan 35 kilometer. "Denna dag exploderade två ringar!"

Vid de olika sångstunderna var det sällan mindre än 200 personer. (Det fanns ingen TV på den tiden som band människor hemma i fåtöljerna). 500 - 700 personer var inte ovanligt och när det fanns större lokaler kunde man nå en publik på ett par tusen personer. Den sammanlagda summan under Ragnars period räknades till 242 000 personer vid ca 650 sångstunder och "Hudde" kördes 3 800 mil.

Så till sist en bild från Missionskyrkan i Söderhamn som jag brukar berätta i samband med allsång. En dam som var med vid sångstunden har berättat händelsen för mig. Hultman hade slagit upp sin lilla reseorgel därframme och satt och spelade och sjöng som endast Hultman mäktade. En liten parvel gick gången fram, stannade framför orgeln, stirrade, lyssnade och häpnade. När Hultman sjungit sången till slut suckade lillgrabben till och hov upp sin röst mycket högt och övertygande: "Men han kunde gapa han!"

Och det är ju faktiskt en förutsättning för att sången skall höras, att man öppnar munnen och gapar. Och det kunde smålänningen Solskenssångaren J.A. Hultman.

Dagens korn

Vill du ha det härligt,
När det är besvärligt,
Släpp det ljuva solsken in.

J.A. Hultman

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster